{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba 'Francuski muzeji, intimni portreti – svijet u očima autora'

7.10.2003. u 13:08
0
0
Izložba 'Francuski muzeji, intimni portreti – svijet u očima autora'
0
Izložba 'Francuski muzeji, intimni portreti – svijet u očima autora'
U sarajevskoj galeriji Novi hram, u periodu od 1.10. do 15.11. traje izložba Francuski muzeji, intimni portreti – svijet u očima autora, francuskog fotografa Gérard Rondeaua, koja je postavljena u organizaciji Francuskog kulturnog centra André Malraux.
Ova izložba je bila upriličena u okviru Četvrtih evropskih književnih susreta u Sarajevu, a nakon Sarajeva, izložba će biti postavljena u Mostaru i Beogradu.

Udruženje nacionalnih muzeja Francuske zatražilo je od francuskog fotografa Gérard Rondeaua da obiđe sve muzeje u kojima je Udruženje postavilo izložbe, bilo stalne ili privremene, te da fotografiše određene eksponate. Rondeau je postupio po svojoj volji, želeći oživjeti, zahvatiti unutrašnjost, mjesta puna uspomena i toliko puta fotografisana, ili brižljiv i tajni posao koji ne zahtjeva predstavljanje utjecajnih umjetničkih djela.

Posmatrajući ove fotografije vrlo brzo se osjeti da ni spomenici, ni umjetnička djela, ni stvari, pa čak ni ljudi ne zadržavaju njegov pogled, već ono najmanje vidljivo: određeni zrak kojim to mjesto odiše, ili radna atmosfera koja se uvijek dobro osjeća, a koju je uvijek teško objasniti riječima. No, on prepoznaje tu atmosferu na trenutak bilo da se radi o usamljenoj klupi od kamena, o mahanju ruke nekog posmatrača ili o kretanju nekog posjetioca, uokvirenoj slici... Gérard to zna uočiti i prenijeti nam.

Gérard Rondeau, rodom iz Strasbourga, posjetio je Sarajevo u zimu 1993. na 1994. godinu. Napravio je niz značajnih izložbi, uključujući Putovanje u Maroko koje rekonstruira put slavnog francuskog slikara Eugena Delacroixa po Africi, te seriju fotografija o Sarajevu pod nazivom Oslobođenje, koja je obilježena osjećajem apsolutne samoće i izdvojenosti ovog grada u opsadi.

Izložba Intimni portreti prethodno je bila postavljena u New Yorku, dok je u Washingtonu trenutno postavljena istovjetna ovoj u Sarajevu.

Izložbi su potpomogli Udruženje nacionalnih muzeja Francuske, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Herald Tribune i Agnes b.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: