Kultura
0

Izložba fotografija Zijaha Gafića

Sarajevo-x.com
Od srijede 15. augusta posjetioci Hanikaha Gazi-Husrevbegove medrese u Sarajevu moći će pogledati izložbu fotografija Zijaha Gafića pod nazivom “Troubled Islam: short stories from troubled societies“. Gafić je najnagrađivaniji fotograf, ne samo u BiH već i cijeloj regiji.

Izložba sadrži 63 fotografije snimljene u okviru Gafićevog fotografskog projekta koji se bavi postratnim iskustvom i nasiljem u svakodnevnom životu unutar muslimanskih zajednica u Evropi, Africi i Aziji, a u kontekstu posljedica 11. septembra.

[SLIKA]3[/SLIKA]“'Troubled Islam: short stories from troubled societies' je fotografsko putovanje kroz devet, dominantno muslimanskih društava koja su imala sličnu sudbinu kao Bosna i Hercegovina, slijedeći sličan uzorak etničke netrepeljivosti, dugotrajnih i iscrpljujućih sukoba i agresija, propalih međunarodnih intervencija“, kaže Gafić i naglašava kako njegov projekat govori o usamljenosti, ponosu i odlučnosti običnog čovjeka nakon što je sama srž njegovog života, društva i svakodnevnih rituala uništena.

[SLIKA]2[/SLIKA]Publika u Sarajevu do sada je imala priliku vidjeti samo dijelove serijala “Troubled Islam: short stories from troubled societies“, a izložba u Hanikahu prilika je da domaća publika po prvi put pogleda fotografije iz svih regija koje je Gafić posjetio od 2000. godine od kada radi na projektu. Ova je izložba početkom godine predstavljena u Amsterdamu, a do kraja godine vidjet će je i publika prestižne Beacon Gallery u New Yorku koju vodi Sabine Meyer, urednica fotografije magazina National Geographic.

[SLIKA]1[/SLIKA]Zijah Gafić rođen je 1980. godine, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a kao fotograf izvještavao je iz više od dvadeset zemalja, od Bosne do Ruande, od Čečenije do Iraka, i to za vodeće međunarodne publikacije poput Newsweeka, Timea, Telegraph Magazinea, La Repubblice, Le Mondea, The New York Timesa. Njegove fotografije i reportaže osvajale su tri godine zaredom nagrade World Press Photo, a Gafić je između ostalih nagrada osvojio Kodakovu nagradu za reportere, Grand Prix Arles, godišnju nagradu grada Praga, Masterclass, Ian Perry – The Sunday Times Magazine, Giacomelli Memorial Fund, specijalnu nagradu HSBC fondacije, Getty Images grantm, što ovog umjetnika čini najnagrađivanijim fotografom ne samo u Bosni i Hercegovini već i u široj regiji.

Izložbu “Troubled Islam: short stories from troubled societies“ otvorit će u Hanikahu Gazi-Husrevbegove medrese 15. augusta u 20.00 sati kantonalni ministar kulture i sporta gosp. Emir Hadžihafizebegović, a izložba se može pogledati do 5. septembra. Postavku izložbe Zijaha Gafića omogućili su Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, švicarska fondacija Pro Helvetia i Bemust.