Galerija Novi hram
0

Izložba fotografija Zijaha Gafića "Sveta zemlja"

Sarajevo-x.com
Večeras u 20.00 u galeriji Novi hram bit će otvorena izložba fotografija Zijaha Gafića pod nazivom "Sveta zemlja".

Izložba je rezultat višegodišnjeg rada u periodu od 2003. do 2008. godine na palestinskim teritorijama i u Izraelu, a prikazuje kolekciju fotografija koje prate historijska dešavanja u drevnim gradovima: Bethlehem, Jerusalem, Dženin, Nablus, te iz pojasa Gaze i Ramale koji su tako često u centru pažnje medija fokusiranih isključivo na dugotrajni konflikt.

Fotografije Zijaha Gafića daju sliku svakodnevnice Palestinaca i Izraelaca, prikazujući drugu stranu konflikta i izraelsko-palestinske koegzistencije.

"Bez obzira na dugotrajni i krvavi konflikt koegzistencija je očigledno moguća, iako ponekad teška i bolna“, napominje Zijah Gafić koji je sa palestinskih teritorija i iz Izraela izvještavao za prestižne međunarodne publikacije kao što su La Repubblica, Corriere della Sera, Amica, L’espresso, Time i Newsweek.

Izložba "Sveta zemlja“ je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Muzejima grada Sarajevo, Međunarodnim teatarskim festivalom MESS, agencijom Gramofon i Jevrejskom opštinom Sarajevo.