Kultura
0

Izložba fotografija "Priče iz globalizirajućeg svijeta"

Sarajevo-x.com
Globalizacija je fenomen koji utiče na svakog člana savremenog društva, jednima koristi, drugima šteti, ali dotiče svakoga. Suočavajući se sa izazovima u stvaranju ekonomskih uslova i jačanju nacionalnih i lokalnih potencijala u nerazvijenim zemljama, Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) posvetila se temi globalizacije kroz inovativnu i inspirativnu izložbu fotografija “Priče iz globalizirajućeg svijeta” započetu 2002. godine. Cilj izložbe je promoviranje razvojne saradnje, približavanje kultura i podrška umjetnicima.

Fotografije aktualiziraju različite vidove globalizacije u Aziji, Sjevernoj Americi, Africi, Evropi i Latinskoj Americi i reflektiraju promjene izazvane pozitivnim i negativnim stranama globalizacije koja utiču na svakodnevni život i njegov kulturološki, ekonomski i socijalni aspekt. Fotografi iznose prigovor u ime ljudi koji su se našli na margini razvoja i povlastica koje donosi globalizacija.

Izložbu čine fotoeseji deset višestruko nagrađivanih i međunarodno priznatih fotografa: Akinbode Akinbiyija, Philipa Jonesa Griffithsa, Thomasa Kerna, Bertiena van Manena, Shehzada Nooranija, Cristine Nuńez, Andreasa Seiberta, Stephana Vanfleterena, Tima Hetheringtona, te bosanskohercegovačkog fotografa Zijaha Gafića.

Iako je izložbu u galerijskim i muzejskim prostorima širom svijeta u proteklim godinama vidjelo gotovo 150.000 posjetilaca, Švicarska agencija je željela učiniti iskorak i izložbu približiti ljudima kojih se globalizacija posebno tiče. Iz tog razloga SDC uz moto ”iz muzeja na ulicu!” odlučuje izložbu premjestiti na mjesta susreta poput ulica, tržnica i mostova.

Od 10. do 20. juna izložba će se moći pogledati i na dvije lokacije u Sarajevu: na Ajfelovom mostu i otvorenoj pijaci Markale. Sarajevsku izložbu organizira Švicarska agencija za razvoj i saradnju u kooperaciji sa Centrom za savremenu umjetnost Sarajevo i fotografom Zijahom Gafićem.