{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba fotografija "Na marginama" otvorena u Vijećnici

F
11.6.2018. u 19:08
31
5
Izložba fotografija "Na marginama" otvorena u Vijećnici
31
Izložba fotografija "Na marginama", s pričama o životu Roma i njihovih porodica iz Bosne i Hercegovine, koje ruše uvriježene stereotipe o toj manjinskoj populaciji, otvorena je u Vijećnici.
Izložbu je producirao Centar za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH i Rockefeller Brothers fondacije.

Predstavljeno je 20 fotografija i pozitivnih priča s ciljem jačanja svijesti o životu Roma u BiH te razbijanja predrasuda i stereotipa o njima.

Autori fotografija su: Armin Durgut, Aldin Fafulović, Vedran Živković, Mirko Pincelli i Brad Hobbs.

Šef Msije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton na otvorenju je rekao da se Romi i danas suočavaju s dikriminacijom u svijetu uzrokovanom negativnim stereotipima o njihovoj zajednici. U Bosni i Hercegovini se ne poštuju dovoljno njihova prava na zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, socijalnu skrb, zdravstveno osiguranje te obrazovanje.

"Događaji poput ove izložbe suprotstavljaju se uvriježenim stereotipima jer prikazani fotosi govore o ličnim iskustvima, ljepšoj i istinitijoj slici o Romima", kazao je.

Predsjednica Udruženja mladih Roma iz Viteza Aldina Denić rekla je da Romi žele da ih Bosna i Hercegovina prihvati kao svoje građane, između ostalog u pravu da biraju i budu birani i da se obrazuju.

"Gledajte ljude iz vaše perspektive, a ne iz perspektive drugih", kazala je ona. Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi kazao je da fotografija može osporiti mnoge stereotipe i ispričati lijepe priče, o čemu svjedoči i ova izložba.

Izložba "Na marginama", nakon gostovanja u Vijećnici, bit će postavljena i na otvorenom, na mostu Skenderija.

Izložba će trajati do 28. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: