{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba fotografija Ivana Hrkaša o Kuhinji, oazi mira u Jevrejskoj opštini

F
13.10.2015. u 09:08
0
4
Izložba fotografija Ivana Hrkaša o Kuhinji, oazi mira u Jevrejskoj opštini
0
Izložba fotografija Ivana Hrkaša pod nazivom "Bamitbah", što u prevodu znači "U kuhinji", otvorena je večeras u holu sarajevske Vijećnice, čime je i zvanično započeta proslava 450 godina postojanja Jevrejske opštine u Sarajevu.
Hrkaš se javnosti predstavio sa 30 fotografija, dijelom ciklusa od 100 fotografija koje će biti predstavljene krajem godine u formi knjige.

Hrkaš je kazao Feni da je "Kuhinja" u Jevrejskoj opštini jedna od rijetkih u svijetu koja prima građane svih vjeroispovijesti, što je za njega bila ključna stvar za nastanak ovih radova.

Naglasio je da ona egzistira još od 50-tih godina prošlog stoljeća kao bife u kojem se mogla popiti kafa ili rakija, ali da je 1992. godine, zbog potreba stanovništva Sarajeva tokom rata improvizirana u kuhinju u kojoj je svaki posjetitelj mogao dobiti obrok.

Inspirisan je bio željom da predstavi "zaboravljeni prostor kojeg su globalizacija i napredne tehnologije potpuno progutale".

Također je dodao da i danas, svaki posjetitelj od petka do ponedjeljka može doći u "Kuhinju" jesti, ali i osjetiti šarm tog mjesta koje za mnoge predstavlja "oazu mira".

Kustosica izložbe, koja će biti otvorena do 23. oktobra, je Silvija Dervišefendić.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: