{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba fotografija Ivana Hrkaša o Kuhinji, oazi mira u Jevrejskoj opštini

F
13.10.2015. u 09:08
0
4
Izložba fotografija Ivana Hrkaša o Kuhinji, oazi mira u Jevrejskoj opštini
0
Izložba fotografija Ivana Hrkaša pod nazivom "Bamitbah", što u prevodu znači "U kuhinji", otvorena je večeras u holu sarajevske Vijećnice, čime je i zvanično započeta proslava 450 godina postojanja Jevrejske opštine u Sarajevu.
Hrkaš se javnosti predstavio sa 30 fotografija, dijelom ciklusa od 100 fotografija koje će biti predstavljene krajem godine u formi knjige.

Hrkaš je kazao Feni da je "Kuhinja" u Jevrejskoj opštini jedna od rijetkih u svijetu koja prima građane svih vjeroispovijesti, što je za njega bila ključna stvar za nastanak ovih radova.

Naglasio je da ona egzistira još od 50-tih godina prošlog stoljeća kao bife u kojem se mogla popiti kafa ili rakija, ali da je 1992. godine, zbog potreba stanovništva Sarajeva tokom rata improvizirana u kuhinju u kojoj je svaki posjetitelj mogao dobiti obrok.

Inspirisan je bio željom da predstavi "zaboravljeni prostor kojeg su globalizacija i napredne tehnologije potpuno progutale".

Također je dodao da i danas, svaki posjetitelj od petka do ponedjeljka može doći u "Kuhinju" jesti, ali i osjetiti šarm tog mjesta koje za mnoge predstavlja "oazu mira".

Kustosica izložbe, koja će biti otvorena do 23. oktobra, je Silvija Dervišefendić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: