Galerija 'Mak'
0

Izložba fotografija "Božanski grad Jerusalem"

FENA
"Božanski grad Jerusalem" naziv je izložbe umjetničkih fotografija autora Suleymana Gunduza, koja je otvorena večeras u Sarajevu u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Riječ je o izložbi 50 fotografija koje je autor snimio u proteklih pet godina kako bi pokazao da u Jerusalemu-Kudsu mogu zajedno živjeti muslimani, Jevreji i kršćani.

Tako se na fotografijama može vidjeti kako iste dijelove grada Jerusalema koriste pripadnici različitih vjerskih skupina.

-Ove fotografije nose poruku mira, zajedničkoj života i zajedničke kulture, riječi su autora Suleymana Gunduza.

On pojašnjava da je Jurasalem-Kuds jedini grad na svijetu koji se spominje u trima svetim knjigama. To je grad koji je tri puta proglašen svetim gradom. Civilizacija je rođena iza zidina ovog grada i zbog toga je on Božanski grad, kaže Gunduz.

On smatra veoma važnim to što je izložba ovih fotografija upriličena u glavnom gradu BiH, jer je i Sarajevo multietnički i multikulturni grad.

-Jerusalem je grad mira i želimo da Sarajevo bude grad mira, riječi su autora izložbe, koja je večeras otvorena u prisustvu mnogobrojnih posjetilaca.

Izložba će biti otvorena do 25. decembra, a može se pogledati svakog dana od 10 do 19 sati.

Nakon Sarajevo, fotografije će biti izložene u Jerusalemu, te u Istanbulu.