"Srebrenica 19952010"
0

Izložba fotografija autora Amela Emrića

Sarajevo-x.com
U povodu 15 godina od genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar u Tuzli 6. maja 2010. godine biti će domaćin izložbe fotografija autora Amela Emrića "Srebrenica 19952010“.

Izložba fotografija “Srebrenica 19952010” u izvršnoj produkciji BMG Bosanska medijska grupa Tuzla, tematski tretira problem Srebrenice i njenih stanovnika u periodu mart 1993. - juli 2009. i svjedoče o izbjegličkim konvojima iz Cerske i Srebrenice, padu Srebrenice, preživljavanju u izbjegličkom i povratničkom životu, potragom za nestalima i bolnom 11. julu. Postavku sačinjava osam panela - četiri dimenzija 5x2,5 metra i 4 panela 6x2 metra. Ukupno je tehnikom kolaža na osam panela ukomponirano 320 fotografija. Cilj je da Izložba i serije bilborda budu postavljeni širom cijeloga svijeta u okviru kampanje u povodu Petnaeste godišnjice genocida u Srebrenici.

Dokumentarnom fotografijom Amel Emrić pokušao je priču o Srebrenici predstaviti kao jednu cjelinu, nesretni hod bosanskog čovjeka rubom historijskih dešavanja, putem od slobodnog evropskog čovjeka ka žrtvi, koju čitav svijet vidi, žali, ali i rado distancira od svoje svakodnevnice. Od dolaska izbjeglica 1993. godine na područje Tuzlanske regije, tjeranih žestokom ofanzivom na Srebrenicu, pa do danas, Emrić je objektivom svoga fotoaparata bilježio taj život. Slika Srebrenice, koju je Amel Emrić plasirao svijetu, kao izuzetno zapažen fotoreporter agencije Associated Press, jedna je od najupečatljivijih. Fotografija majke iz Srebrenice 2002. godine bila je među najzapaženijima u godišnjem izdanju magazina Time. Amel Emrić je jedan od najvjernijih hroničara Srebrenice.