Otvaranje 23. februara
3

Izložba fotografija 25 priča za 25 godina mira u BIH uskoro u Sarajevu

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Udruženjem za kulturu i obrazovanje - Pogon najavljuje izložbu fotografija na kojima će biti predstavljeno 25 životnih priča mladih ljudi rođenih 1995. godine kada je uspostavljen mir u Bosni i Hercegovini.

Kroz fotografije i opise, dvije američke fotografkinje - Caroline M. Wisler i Cat Norman Tahirović, nastojale su autentično predočiti iskustva, razočarenja, ali i nadu u bolje sutra mladih građana BiH. Svi koji su se našli na fotografijama predstavljaju jednu generaciju koja je budućnost ove zemlje, spremni da je oblikuju i nadograđuju, a njihov glas važan je pokazatelj trenutnih društveno-političkih i ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini.

Izložba “25 za 25”, koja je još jedan od rezultata prijateljstva i partnerstva građana Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, bit će otvorena 23. februara 2022. godine u holu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u 12:00.

Udruženje za kulturu i obrazovanje – Pogon, bh. javnoti je u proteklih deset godina poznato kroz organizaciju raznih kulturno-umjetničkih sadržaja kao što su predstave, performansi, izložbe i murali, zatim panel diskusije, a poseban značaj nose edukativne radionice za mlade.

Izložba “25 za 25” je na neki način najava 6. po redu Pop Art Festivala koji će ovog proljeća tekuće 2022. godine biti tematski skoncentrisan na mlade slikare, dizajnere, fotografe, vajare kipare i konceptualne umjetnike, kroz mnogobrojne postavke u sarajevskim galerijama.