Kultura
0

Izložba djela češkog arhitekta Karla Paržika

FENA
Omladinski kulturni centar Abrašević i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar, uz pomoć Veleposlanstva Republike Češke u Sarajevu, organiziraju izložbu djela češkog arhitekta Karla Paržika.

Izložba će biti postavljena u galeriji "Prosvjete" Mostar, a otvaranje je planirano u ponedjeljak, 14. travnja, u 19 sati.

Karlo Paržik rodio se 1857. godine u istočnoj Češkoj, gdje je završio klasičnu gimnaziju. Školovanje je nastavio na građevinskoj školi u Beču nakon koje je upisao arhitekturu na bečkoj Akademiji. U BiH je djelovao od 1885. godine, pa sve do smrti 1942. godine.

Realizirao je više od 120 projekata u Sarajevu i drugim bh. gradovima. U Sarajevu je realizirao: Vakufsku palatu, Šerijatsku školu, gimnazije, Zanatsku školu, Hotel Grand - Zemaljsku banku, Društveni dom - Narodno pozorište, evangelističku crkvu, Tehničku srednju školu, Vladinu zgradu III, Zemaljski muzej, Ulemu-medžlis, te neke od paviljona Zemaljske bolnice, dok je crkvu sv. Josipa realizirao zajedno sa arhitektima Vítekom i Ivekovićem.

Dao je i ogroman doprinos kod plana izgradnje sarajevske Vijećnice i Aškenaske sinagoge.

U ostalim BiH gradovima radio je na sljedećim objektima: Društveni dom u Travniku, državni hotel u Jajcu, Kotarski sud u Foči, crkva u Bugojnu, Franjevački samostan u Plehanu, itd.