Kultura
0

Izložba dizajnerskih proizvoda All Inclusive

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, u subotu je otvorena izložba dizajnerskih prototipova i proizvoda nastalih u okviru projekta All Inclusive Sarajevo na petodnevnoj radionici održanoj na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Proizvodi su plod saradnje lica sa posebnim potrebama, profesionalnih dizajnera i zanatlijskih udruženja u BiH.

Na otvaranju izložbe o projektu su govorili Josip Lovrenović iz udruženja Kulturanti, ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham i dogradonačelnik Miroslav Živanović.

Ambasador Tatham je rekao da ga raduje napredak ovog projekta čiji učesnici su pokazali entuzijazam, kreativnost i pozitivnu energiju. Izrazio je nadu da će vrijednost ponuđenih radova biti prepoznata te da će dospjeti na tržište.

Britanski ambasador istakao je da ovaj projekat koji će biti predstavljen širom BiH i u regionu nosi pozitivnu poruku kako se može uspjeti kad se različitosti prihvate i iskoriste pozitivne strane.

Dogradonačelnik Živanović pozdravio je inicijativu te rekao da ovakvi projekti predstavjalju budućnost civilnog društva.

All Inclusive Sarajevo je projekt udruženja Kulturanti, i dio je Creative Collaboration Programme Britanskog savjeta u Bosni i Hercegovini. Realiziran je u suradnji između Centra Helen Hamlyn Kraljevske Akademije u Londonu i partnera u regionu - Libraga, Udruženja gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo, Pismolika i Centra za samopouzdanje.

Jedna od osnovnih ideja projekta je uspostavljanje suradnje dizajnera iz Ujedinjenog Kraljevstva i jugoistočne Evrope s bosanskohercegovačkim organizacijama koje okupljaju i zapošljavaju lica s umanjenim sposobnostima.

Izložba će biti otvorena do 28. novembra.