{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba digitalnog dadaizma u Art kinu Kriterion

3.8.2018. u 14:48
13
3
Izložba digitalnog dadaizma u Art kinu Kriterion
13
Izložba digitalnog dadaizma u Art kinu Kriterion
U Art Kinu Kriterion će večeras u 19:30 sati biti otvorena izložba "Single Cell" koja je nastala kao rezultat rada digitalnog umjetnika Dr. Machina. Tvrdeći za sebe da je dijelom čovjek, a dijelom stroj, Dr. Machina u odsustvu tradicionalne narativne strukture koristi pojedinačne ploče koje podsjećaju na umjetničke radove pop art pokreta.
Dr. Machina kao izvorni materijal upotrebljava stare stripove i tekstove koji su potom podvrgnuti izmjenama i mašinskoj obradi kako bi se postigao savremeni digitalni stil. Satirične komične ploče, jedinstveno dizajnirane i obrađene uz pomoć aplikacija za umjetnu inteligenciju kao krajnji cilj imaju istraživanje pozicije umjetnosti u vremenu novih tehnologija.

Spajajući grafičke elemente američkih stripova iz perioda od 1940. do 1950. godine sa digitalnim formatima, umjetnik Dr. Machina iznova proizvodi stripove kombinovane sa originalnim dizajnerskim elementima što kao krajnji produkt ima kontekstualizaciju pop art umjetnosti u savremenom dobu.

Iako serija ploča upućuje na estetske ideale pedesetih godina prošlog vijeka, umjetnički angažman Dr. Machina pokušava staviti akcenat na postojanje i uticaj nove digitalne stvarnosti kao i na reaktualiziranje umjetničkih produkta iz prošlosti pomoću upotrebe savremenih tehnoloških dostignuća.

Uz izložbu, biće prikazana videoinstalacija "Pop-Al" koja sadrži radove umjetnika David Siegela, Katharine Swobode i Kamen Stoyanova.

Izložba "Sincle Cell" bit će postavljena do 9. augusta, a nakon otvaranja izložbe posjetioci mogu nastaviti druženje uz techno session DJ rezidenta Kriteriona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: