U Umjetničkoj galeriji
2

Izložba Danila Krstanovića otvara 29. izdanje Modula memorije

I. S.
Foto: Danilo Krstanović
Foto: Danilo Krstanović
Izložba fotografija kojom će u četvrtak, 4. aprila 2024. biti otvoreno 29. izdanje kulturološkog programa Modula memorije jeste izložba jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih ratnih fotografa Danila Krstanovića.

Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u 18 sati, a tom prilikom će biti organizovana i dodjela Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja, koja će posthumno biti dodijeljena upravo Danilu Krstanoviću.

U okvir izložbe simboličnog naslova "Sarajevo - grad ljubavi i stradanja" bit će predstavljen dio opusa ratnih fotografija Danila Krstanovića iz perioda opsade Sarajeva. Njegove fotografije tematiziraju svakodnevni život i stradanje čovjeka u Sarajevu kroz četiri godine agresije.

Naziv izložbe je izveden upravo iz Krstanovićevih intervjua u kojima govori o Sarajevu kao gradu ljubavi i gradu stradanja, objašnjavajući zbog čega je osjećao dužnost da fotografiše u najtežim historijskim trenucima njegovog postojanja.

Foto: Danilo Krstanović
Foto: Danilo Krstanović

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković, govoreći o tome zašto baš Krstanovićem ove godine otvaramo, kaže:

"Danilo Krstanović nije bio samo bio fotograf; bio je svjedok vremena, istine i ljudske snage. Njegove fotografije ostaju kao podsjetnik na važne trenutke u historiji, ali i kao inspiracija za buduće generacije fotografa. Pogledajte dobro Danilove fotografije jer će one u budućnosti biti neizostavni dio slike o vremenu u kome smo živjeli. 

Za kraj, Danilov doprinos Sarajevu nije bio samo profesionalan. Na jednoj od fotografija vidimo ga i kako pomaže ranjenoj ženi. Bio je čovjek velikog srca, poznat po svojoj smirenosti i skromnosti. Kroz svoj rad i osobnost, inspirirao je mnoge kolege i ljude oko sebe, ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim srcima.