Ususret jubileju
47

Izložba crteža Ismeta Mujezinovića u galeriji "Zvono" povodom 110 godina od njegovog rođenja

Klix.ba
Ismet Mujezinović
Ismet Mujezinović
Povodom 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića sutra će u 21 sat u galeriji Zvono biti otvorena izložba njegovih crteža. Na ovaj način porodica i Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono žele podsjetiti na rad i život jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara.

Uz nekoliko Mujezinovićevih crteža posvećenih NOB-u, publika će imati priliku vidjeti izvedbenu skicu velikog formata koja je nastala 1949. godine za potrebe "pano slike" sa motivima koji podstiču poljoprivrednu proizvodnju u tadašnjem postratnom jugoslovenskom društvu.

"Pano slika" bila je duga 14,5 metra, a visoka 2,5 metra i ovo je jedini trag o njenom postojanju jer je vremenom uništena.

U večeri sjećanja posjetioci će otići i do 1958. godine i perioda Druge koševske gimnazije te pogledati nekoliko kratkih srednjoškolskih filmova koje potpisuje Ismar Mujezinović. Publika će uskoro u većem prostoru imati priliku vidjeti cjelovečernji dokumentarni film o životu Ismeta Mujezinovića, u režiji Ismara Mujezinovića.

Uz brojna umjetnička priznanja i stvaralački put koji ga je vodio od Zagreba, Beograda preko Beča i Pariza, Ismet Mujezinović bio je nosilac spomenice NOB-a, ordena za hrabrost i niza drugih priznanja. Njegov iznimni slikarski dar od početka studija u Zagrebu prepoznavali su najveći umjetnički autoriteti. Bio je osnivač brojnih časopisa, učestvovao je u stvaranju jugoslovenskog filma te čuvene grupe "Collegium Artisticum". Nakon završene akademije u Zagrebu i postdiplomskog u Beogradu, na Sorboni je studirao historiju umjetnosti.