Mostar
0

Izložba BH strip crtača

Sarajevo-x.com
Stripopeka Inicijativa, neformalna družba BH strip crtača i čitača stripova, organizuje izložbu bosanskohercegovačkih strip autora u Omladinskom Kulturnom Centru Abrašević, Mostar, u periodu od 10. do 17. oktobra 2009.

Na izložbi će biti izloženi radovi prikazani publici na trogodišnjoj izložbi BH strip crtača koju je Stripopeka organizovala u aprilu ove godine u Sarajevu.

Tema ovogodišnje izložbe bila je „Grad“ te će i mostarska publika moći vidjeti kako su neki od najboljih strip crtača iz BH obradili ovu temu.

Neki od njih su: Miroslav Slipčević (nagrada za najboljeg mladog strip crtača na X Balkanskoj smotri mladih strip autora, 1. mjesto na Stripopekinom konkursu za Najbolju strip ilustraciju 2008.), Filip Andronika (nagrada za najbolji strip scenarij na IX Balkanskoj smotri mladih strip autora), Milorad Vicanović (organizator Salona stripa u Laktašima), Ines Dedović (autorica iz BiH čiji su radovi uvršteni u monografiju "Ženski strip na Balkanu"), Vedad Šabanadžović (2. mjesto na Stripopekinom konkursu za Najbolju strip ilustraciju 2008.)

Želja organizatora je da pokaže publici kakvi autori danas žive i rade u BiH te da istovremeno da podsticaj mladim crtačima koji bi se bavili stripom, ali odustaju zbog ubjeđenja da su sami u takvom razmišljanju.

Svečano otvaranje izložbe biće održano 10.10. u 20 sati, kada će izložbu otvoriti Marko Tomaš i Filip Andronik.

Izložba ostaje otvorena sedam dana, a OKC Abrašević otvoren je za posjetioce od 12 do 20 sati.