{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba Asima Đelilovića od 7. juna u Collegiumu Artisticumu

3.6.2012. u 19:29
18
0
Izložba Asima Đelilovića od 7. juna u Collegiumu Artisticumu
18
Izložba Asima Đelilovića od 7. juna u Collegiumu Artisticumu
U Gradskoj galeriji Collegium artisticum u četvrtak, 7. juna, u 19 sati bit će otvorena izložba Asima Đelilovića "Periferije /Lice/Naličja".
Izložba obuhvata instalacije, objekte, intervencije u stvarima, plakate, digitalne printove, fotografije i asamblaže u kojima Asim Đelilović sprovodi vizualnu kritiku kako lokalne i regionalne tranzicijske post-jugoslovenske situacije (u ciklusima pod nazivima Poslije raja i War Lords) tako i globalnog "post-ideološkog" doba liberalnog kapitalizma (u ciklusima pod nazivima Cocacolanization i Iza ideologije).

Pored ogoljenja mita "post-ideološkog" doba u kojem funkcionisanje ideologije ne jenjava već uzima oblik konzumerističke propagande koja jednako guta vrijednosne sisteme kulture, politike i religije, on svoju umjetničku sondu spušta i do univerzalnih pitanja o humanosti, pitanja srca i uma, po čemu je karakteristična serija Mala priča o ljudskim srcima.

Gorka, asocijativna i humoristična, djela Asima Đelilovića baziraju svoju vizuelnu upečatljivost na susretu protivrječnih asocijacija, tj. sučeljavanja lica i naličja fenomena realnosti. U svom trostrukom pojavljivanju (kao tekst, kao vizualni kod i kao opredmećena metafora) umjetnički artefakt Asima Đelilovića ulazi u medijski prošireno polje vizualnosti koje, za razliku od “čiste vizualnosti” visokog formalnog modernizma i ponekad depolitizirane vizualnosti Pop Arta, postaje mjesto propitivanja društvenih i kulturnih mehanizama pamćenja, razlikovanja i distribucije značenja.

Asim Đelilović, rođen u Vitezu 1964. godine, diplomirao je na odsjeku za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Zlatka Ugljena. Djela iz ciklusa Poslije raja objavljena su u knjizi "Evil Doesn’t Live Here" (Zlo ne živi ovdje) autora Aline Boboc i Daouda Sarhandia u izdanju Princeton Architectural Press New York 2000. i u knjizi "Graphic Agitation 2 - Social and Political Graphics in the Digital Age" (Grafička agitacija 2 - Društvena i politička grafika u digitalno doba) autorke Liz McQuiston u izdranju Phaidon Press London 2004.

Izložba "Periferije/Lice/Naličja" će trajati do 23. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: