{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba Arhiva FBiH u čast Turske: Prikaz posljedica rata u koji je Osmansko carstvo uvučeno

27.10.2014. u 12:21
11
15
Izložba Arhiva FBiH u čast Turske: Prikaz posljedica rata u koji je Osmansko carstvo uvučeno
11
Arhiv Federacije BiH (FBiH) organizovat će 29. oktobra izložbu "Turska i Prvi svjetski rat" u čast nacionalnog praznika Turske i prijateljstva svih naroda BiH sa turskim narodom.
Adamir Jerković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Adamir Jerković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Izložba će biti otvorena u galeriji "Yunus Emre" u Sarajevu, sa početkom u 11 sati.

Povod za izložbu, koja za javnost ostaje otvorena deset dana, je obilježavanje sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

"Ova godina bila je u znaku obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata. Arhiv FBiH je od početka bio uključen u retrospektivu događaja. Turska je u Prvi svjetski rat bila uvučena nesretno i mi želimo da govorimo o ratu koji je zadesio Osmansko carstvo, da govorimo o toku rata i posljedicama po Tursku i njenu nezavisnost", rekao je danas na konferenciji za novinare direktor ove institucije Adamir Jerković.

Fotografije Turske na ukupno 16 panoaPodsjetio je kako se Turska od 1914. do 1923. godine nalazila u izuzetno delikatnoj situaciji - velika Osmanska imperija koja je godinama suvereno vladala svijetom bila je skoro pred potpunim debaklom.

"To su rasvijetljene historijske činjenice i pokušali smo da ih predstavimo na 13 panoa. Na njima ćemo vidjeti fotografije Turske do 29. oktobra 1923. godine, kada je proglašena Republikom. Ali, kako se Turska u posljednjoj dekadi snažno razvijala, mi smo je dopunili sa tri panoa sa podnaslovom 'Moderna Turska'. Na njima je predstavljena današnja Turska, koja je postala inspirativna država za mnoge u svijetu", pojasnio je Jerković.

Turska nije doživjela recesijuPrema njegovim riječima, dok su se druge evropske i zapadne zemlje mučile posljednjih godina sa recesijom i drugim ekonomskim problemima, Turska je snažno išla naprijed, predvođena predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji ju je ujedinio sa svim njenim potencijalima.

"To je priča o novoj probuđenoj Turskoj, istinskog prijatelja naroda BiH, koja nam je pomogla u teškom periodu obnove naše države", kazao je Jerković.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Strahote rata na 40 panoaOsim ove, Arhiv FBiH organizovat će još jednu izložbu, pod nazivom "Veliki rat", koja će biti otvorena 11. novembra u Brusa bezistanu, sa početkom u 11 sati.

"Na skoro 40 panoa podsjetit ćemo se na strahote Prvog svjetskog rata u kojem su poginuli milioni ljudi, a o ranjenim da i ne govorim", istaknuo je Jerković.

Arhiv FBiH nije slučajno odabrao 11. novembar za otvorenje ove izložbe, jer upravo je tog datuma 1918. godine okončan Prvi svjetski rat.

"Tog dana kapitulirale su Njemačka i Austrougarska, kao i njihovi saveznici. Ali, nažalost, ljudski sunovrat neće se tada zaustaviti. Za 20 godina međunarodna zajednica, napadnuta od sila fašizma, ući će u novu klanicu - Drugi svjetski rat", dodao je Jerković.

Izložbama "Sarajevski atentat" (otvorena 28. juna u Sarajevu), "Turska i Prvi svjetski rat" i "Veliki rat", Arhiv FBiH zaključit će izuzetno plodnu godinu.

"Obilježili smo stoljeće velikog rata i na taj način se uvrstili u red vodećih rahiva, te postali međunarodni arhiv", zaključio je Jerković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: