|

Izložba "Anne Frank – Historija, istorija, povijest za danas" u Sarajevu

Izložba "Anne Frank – Historija, istorija, povijest za danas" u Sarajevu
76
F
FENA
19.4.2016. u 12:39
20
komentara
76

dijeljenja
Izložba "Anne Frank – Historija, istorija, povijest za danas" u Sarajevu
Putujuća izložba ''Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'', koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktuelizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu, bit će otvorena sutra u Galeriji Novi hram Sarajevu.
Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili bh. eksperti.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Oni su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provodu kroz izložbu, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Sarajevu, vršnjački edukatori bit će učenici iz Gimnazije Dobrinja.

Postavka posvećena Anni Frank, prije Sarajeva, bila je prikazana u Mostaru.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena do 7. maja. Nakon Sarajeva, bit će prikazana u Banja Luci, te i drugim gradovima u BiH.

Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija".

Izradu je finansirala Evropska unija, a prikazivanje postavke u Sarajevu omogućeno je sredstvima Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...