Kultura
0

Izložba 200 radova ULUBiH u povodu Dana državnosti BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Revijalna izložba u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembra, Udruženja likovnih umjetnika (ULU) BiH, otvorena je večeras u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu gdje će biti postavljena deset dana.

Na 69. izložbi predstavljeno je 200 djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, fotografije.

Radove je izložilo 97 umjetnika, a pored drugih, postavljeni su radovi umjetnika koji su preminuli u periodu od posljednje izložbe: Šefika Arnautovića, Mustafe Pašića i Boška Kućanskog.

Izložbu je otvorio profesor Besim Spahić koji je kazao da su umjetnici iz BiH na ovaj način pokazali da poštuju državu i da djeluju bez podjela.

"Umjetnost je nešto što se ne može dijeliti bez obzira odakle dolazite", poručio je Spahić.

Akademski kipar Fuad Topčagić, koji izlaže gotovo tri decenije, novinarima je rekao da je ovogodišnja izložba jedna od najkvalitetnijih do sada te da su umjetnici, s obzirom da je revijalna, pokazali djela koja su im najdraža.

Istakao je da ULUBiH i njeni članovi Dan državnosti obilježavaju onako kako oni najbolje znaju, putem umjetnosti.

Publika će u narednih deset dana moći ocijeniti izložbu i izabrati najbolji rad, a sekretar ULUBiH Denis Jejina pojasnio je da to mogu uraditi na način da u postavljenu kutiju ubace papir s imenom umjetnika.

ULUBiH revijalnu izložbu organizira od 1947. godine, kada su značajni bh. umjetnici: Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Mica Todorović, Vojo Hadžidamjanović, Roman Petrović, Behaudin Selmanović, Sigo Sumereker, Petar Šain i Hakija Kulenović osnovali ovo udruženje.