Kolekcija materijala sa putovanja
0

Izlazi zbirka neobjavljenih pisama Agathe Christie

FENA
Agatha Christie
Agatha Christie
Zbirka dosad neobjavljenih pisama i fotografija britanske književnice Agathe Christie s njezinog jednogodišnjeg putovanja oko svijeta iz 1922. godine uskoro će ugledati svjetlo dana u izdanju izdavačke kuće HarperCollins, piše britanski Guardian.

Ostavljajući iza sebe svoju dvogodišnju kći, Christie se krajem januara 1922. godine otisnula u pustolovinu u sklopu trgovinske misije uoči britanske ekspedicije na Mt. Everest 1924. godine tokom koje je obišla Havaje, Kanadu, Ameriku, Novi Zeland, Australiju i Južnoafričku Republiku. Svoje je doživljaje opisivala u pismima majci, a mjesta koja je posjetila fotografirala.

Knjiga pod naslovom The Grand Tour sadržavat će kolekciju dosad neobjavljenih pisama i fotografija s toga putovanja, zajedno s razglednicama, izrescima iz novina i memorabilijama koje je Christie, koja je do tada bila objavila dva romana, usput prikupljala.

Prema sporazumu potpisanom između HarperCollinsa i Christiena unuka Mathewa Pricharda i zaklade Agatha Christie Archive Trust, knjiga će biti objavljena u aprilu iduće godine, javila je u četvrtak Hina.

Prichard, koji je ujedno i urednik knjige i autor uvodnika, ističe da je riječ o "vrijednoj društvenoj hronici toga vremena" kao i "nostalgičnoj zabilješci sretnih dana njezina prvog braka s mojim djedom".

"Osim što je pisala knjige, Agatha Christie bila je i neumorni putnik, zainteresirani fotograf i pisac opširnih pisama. Ovaj prikaz šarmantno kombinira svo troje", kaže Prichard.

Agatha Christie (1890.-1976.) najpoznatiji je autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njezine knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, te više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika do 2003. godine.

Napisala je više od osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih, u mnogima od kojih se pojavljuju njeni najpoznatiji likovi Hercule Poirot i Miss Marple, a većina njezinih knjiga i kratkih priča adaptirana je u filmove.