Filozofski fakultet Sarajevo
0

Izišao prvi broj studentskog lista "Sic!"

FENA
Studenti književnosti s Filozofskog fakulteta u Sarajevu zasićeni općom letargijom kako svojih kolega, tako i društva uopšte, te nemanja ličnog stava odlučili su pokrenuti časopis koji će ponuditi prije svega stav generacije koja dolazi i koja se ne želi pomiriti s postojećim stanjem.

Rezultat toga je "Sic!“, časopis za poetička istraživanja i djelovanja.

Kako se navodi u obrazloženju ovaj časopis rezultat je nastojanja nekolicine studenata književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu da iskažu svojevrstan generacijski stav o vremenu u kojem žive i u kojem centri akademsko - političkoreligijskofinansijske moći hoće pojedinca zatvoriti u skučeni palanački prostor konzervativnonacionalističke kulture i društva.

"Višegodišnje nac-pozitivističko i nac-esencijalističko, duboko ideologizirano i ispolitizirano čitanje bosanskohercegovačkih i južnoslavenskih književnosti u sistemu izučavanja, studiranja i predavanja neophodno je dekonstruirati i razobličiti u njegovoj nestručnosti, nepismenosti, stupidnosti i generacijskoj pogubnosti"

U razgovoru sa članovima redakcije saznajemo da je njihova želja proširiti krug saradnika, kako studenta, tako i profesora. I to ne samo kad je riječ o BiH, njihova želja je saradnja sa slobodno mislećim u regiji i šire.

Tema prvog broja je nacionalizam.Tema koja se tiče sviju nas a o kojoj ovi mladi ljudi otvoreno govore i pišu.

Za prvi broj pišu: Mirnes Sokolović, Lamija Begagić, Jasmina Bajramović, Kenan Efendić, Nina Lazović, Nenad Veličković, Ružica Marjanović, Amir Kamber, Enes Kurtović, Marko Raguž, Jasna Kovo..

Podršku studentima u pripremi i štampanju časopisa dali su: Ferida Duraković, Ivan Lovrenović, prof. Enver Kazaz, prof. Ivan Šarčević i Željko Ivanković.

A posebnu zahvalnost studenti upućuju profesoru Nenadu Veličkoviću.

U impesumiu časopisa inače stoji da je tiraž neograničen zbog mogućnosti doštampavanja, kopiranje je čak i poželjno.

Drugi broj bi trebao izaći u septembru za kad je planirana i zvanična promocija.