Kultura
0

Izdavači iz BiH na 55. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Beogradu danas počinje 55. međunarodni sajam knjiga pod nazivom "Pamet u glavu", koji će okupiti više od 800 izdavača iz 19 zemalja svijeta, a počasni gost je Švedska.

Sajam će večeras otvoriti švedska književnica Osa Lind i vojvođanski književnik Laslo Vegel.

Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine (UIKBiH) predstavit će se na sajmu u Hali 2, gdje gostuju predstavnici kulturnih centara iz svijeta, a domaćin štanda je Almir Zalihić.

"Udruženje izdavača i knjižara BiH će tradicionalno učestvovati na Beogradskom sajmu, a ove godine će se predstaviti nagrađenim autorima i djelima među kojima su: Izabrana djela Stevana Tontića, u izdanju IK Zalihica; Leksikon Sarajeva, autora Valerijana Žuje, izdavač Mediapress i suizdavač Buybook; Srednjovjekovni gradovi, autora dr. Husrefa Redžića, izdavač IK Sarajevo Publishing, i Cipele za Mona Lizu, izdavač IK Dobra knjiga", kazao je predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić.

U dvoranama "Borislav Pekić" i "Slobodan Selenić" 26. oktobra izdavači iz BiH će predstaviti "Izabrana djela" Skendera Kulenovića, udruženih izdavača i izvršnog izdavača "Bosanska riječ" iz Tuzle, a 27. oktobra knjigu "Hiljadu pitanja i odgovora o Bosni i Hercegovini" u izdanju IK Sejtarija.

Za 28. oktobra predviđeno je predstavljanje dobitnika nagrade UIK BiH za 2009. godinu, a 30. oktobra predstavljanje knjige "Stećci" autora Dubravka Lovrenovića, u izdanju IK Rabic.

Izdavači iz BiH imat će susret s predstavnicima iz Švedske, a 55. međunarodni sajam knjiga bit će prilika za dogovor s njegovim osnivačima i organizatorima o međusobnoj suradnji i uspostavljanju poslovnih veza s izdavačima iz Srbije, regiona i svijeta, saopćeno je iz Presa UIK-a BiH.