Kultura
0

Izabrani dobitnici Istočnoevropske književne nagrade

FENA
Theodori Dimov iz Bugarske pripalo je prvo mjesto Istočnoevropske književne nagrade za knjigu "Majkite", odlučio je međunarodni žiri kojim je predsjedavao Jiři Gruša, predsjednik Internacionalnog PEN kluba i direktor diplomatske akademije u Beču.

Na drugom mjestu je Florin Lazarescu s pričom "Trimisul nostru special ", a trećem Anna Zonová iz Češke s novelom ,,Za trest a za odménu".

Ova tri pobjednika će biti predstavljeni javnosti na ovogodišnjem sajmu knjige u Frankfurtu. Na proljeće 2007. nagrađeni tekstovi će biti dostupni u dvojezičkoj antologiji koju će izdati EditionZwei.

Inače, na konkurs je pristiglo oko 500 radova, od kojih je međunarodni žiri 26. juna odabrao deset međunarodnih laureata, a među njima i tri dobitnika Istočnoevropske književne nagrade.

Ostali pobjednici od četvrtog do desetog mjesta su Boris Dežulović (Hrvatska), Mirza Fehimović (BiH), Tamás Jónás (Mađarska), Márius Kopcsay (Slovačka), Srđan Valjarević (Srbija), Maja Vidmar (Slovenija) i Mariusz Wilk (Poljska). Oni su dobitnici stipendije Writer in Residence – boravak u Beču od trajanju od mjesec dana, što je sponzorirao KulturKontakt Austria u Beču.

Ova nagrada od 100.000 eura jedinstvena je evropska književna nagrada koja obuhvata deset zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Oformljena je da čvrsto podržava i ohrabruje književnost istočne Evrope, a u isto vrijeme da pruža sveobuhvatno istraživanje književnih aktivnosti u regiji.

Osnivači i finansijeri Istočnoevropske književne nagrade su Bank Austria Creditanstalt, KulturKontakt Austrija i Izdavačka kuća Wieser Austrija.