HKD Napredak
0

Iz štampe izašao "Jazz roman" Krunoslava Šetke

Sarajevo-x.com
Krunoslav Šetka
Krunoslav Šetka
Ovih je dana iz štampe izašla knjiga "Jazz roman" autora Krunoslava Šetke, kontroverznog savremenog pisca kojeg karakterizira tzv. "pomična ili lebdeća proza", koja nije omeđena tradicionalnim pravilima pisanja, već se pravila smišljaju u letu - tokom samog procesa nastajanja djela.

Naznaku ovakvog stila pisanja autor je ponudio već u svojoj prvoj zbirci priča, pod nazivom "Pismo nulte kategorije".

Iako je "Jazz roman" dovršen još 2003. godine, do sada nije bila objavljena jer je nailazila na niz kontroverzi, posebno zbog neobičnog stila pisanja, za kojeg su se kritičari ipak s vremenom složili kako se radi se o jednom novom i zanimljivom glasu u našoj prozi.

O tome pišu recenzenti Robert Mlinarec i Antun Lučić, a u knjizi nailazimo i na osvrte prerano preminulog pisca Dragana Šimovića koji je za života govorio o knjizi. Knjiga je posvećena upravo njemu, jer je on bio prvi čovjek koji je prepoznao njenu vrijednost.

Promocija se očekuje krajem januara ili početkom februara 2010. u Napretkovom Klubu "Lira" u Sarajevu, a nakon toga je najavljena promocija i u drugim gradovima. Knjiga je štampana u izdanju HKD Napredak Sarajevo, a uz podršku Fondacije za izdavaštvo FBiH.