Kultura
0

Iz Fondacije za izdavaštvo FBiH 20.000 KM za Bibloteku za slijepa i slabovidna lica

FENA
Fondacija za izdavaštvo FBiH osigurala je 20.000 KM za podršku izdavačke djelatnosti Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini.

Biblioteka raspolaže s fondom od 10.080 bibliotečkih jedinica, a ima oko 1.100 korisnika (slijepe i slabovidne osobe). Zbog ratnih zbivanja od 1992. do 1995. godine veliki broj korisnika Biblioteke su novooslijepljene osobe koje ne poznaju Brajevo pismo.

Kako bi im i taj fond bio dostupan Fondacija za izdavaštvo osigurala je ovaj novac zahvaljujući kojima je urađeno 300 elektronskih knjiga koje će slijepi moći naručiti putem interneta, i tekst koji dobiju pročitati u svojim domovima, što je novost ne samo u BiH već i u regionu.

Time se izjednačavaju mogućnosti slijepih osoba s onim koje vide barem kada je knjiga u pitanju.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine kao jedinstvena institucija koja osigurava, distribuira i održava bibliotečku građu u tehnikama za slijepe i slabovidne osobe (Brajevo pismo, audiotehnika - CD, kasete i uvećani tisak).

Značaj ove institucije prepoznala je Republika BiH te je 1995. godine donijela i Zakon o Biblioteci kojim je ustanovljena kao javna ustanova u oblasti kulture u državnoj svojini.