Kultura
0

Iz budžeta grada Sarajeva novčana podrška nacionalnim kulturnim društvima

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac potpisala je danas ugovore o realizaciji odobrenih iznosa iz budžeta Grada Sarajeva za 2007. u okviru podrške nacionalnim kulturnim društvima.

Shodno Ugovoru Grad će u ovoj godini podržati aktivnosti "Preporoda", "Prosvjete", "Napretka" s po 10.000 KM i "La Benevolencije" s 5.000 KM, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

"Grad Sarajevo već šestu godinu, iako skromnim iznosima, nastoji doprinijeti stvaranju uvjeta za kontinuirani razvoj i aktivnosti nacionalnih kulturnih društava. Grad Sarajevo se ponosi ovim društvima koji čuvaju i predstavljaju specifikum kulture, nauke i umjetnosti bošnjačkog, hrvatskog, srpskog, jevrejskog i drugih naroda koji žive u ovom gradu", istakla je gradonačelnica Borovac, te obećala veću finansijsku podršku Grada ovim društvima naredne godine.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Šaćir Filandra zahvalio je Gradu Sarajevu na kontinuitetu u pružanju materijalne podrške, te istakao da je ovim činom potvrđeno uzajamno povjerenje između Grada i nacionalnih kulturnih društava.

"Preporod" će novcem Grada realizirati izdavanje desetog kola "Bošnjačke književnosti u sto knjiga".

Boris Kožemjakin, potpredsjednik Društva "La Benevolencija" , naglasio je da ovaj vid podrške treba pozdraviti i da se nada, kada se Gradu vrate njegove nadležnosti, očekivati je značajniju podršku ovim društvima.

"La Benevolencija" je kandidirala projekt "Pomoć starim i iznemoglim osonama" čime će biti plaćeni topli obroci najugroženijim korisnicima ovog projekta.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Nikola Kovač istakao je da pomoć koju dobivaju od Grada za njih je dragocjena te je dodao da ova četiri nacionalna kulturna društva predstavljaju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstven kulturni mozaik grada.

"Prosvjeta" će ovaj novac usmjeriti na organizaranje pet izložbi, a Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", kako je istakao njegov predstavnik Goran Štrbac, za realizaciju manifestacija utvrđenih u Operativnom planu za ovu godinu.