Kultura
0

Iz budžeta grada Sarajeva 100.000 KM za projekt Ars Aevi

FENA
Foto: Semiha Borovac
Foto: Semiha Borovac
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada, namijenjenih podršci aktivnostima Ars Aevi.

Riječ je o 100.000 KM koje je Grad Sarajevo predvidio u ovogodišnjem budžetu za podršku razvoju projekta Ars Aevi.

To je bila i prilika da gradonačelnica u pratnji saradnika obiđe Art depo Ars Aevia, smještenom u Centru Skenderija te pregleda postavljena umjetnička djela. U depou bi od jeseni za posjetioce trebalo biti otvorena stalna postavka kolekcije Ars Aevi budućeg Muzeja savremene svjetske umjetnosti.

Istaknuto je kako Grad Sarajevo predstavlja jedan od stupova na kojima počiva Ars Aevi, jer je njegova podrška projektu i izgradnji Muzeja dugogodišnja, uz kontinuiranu finansijsku podršku još od 2001. godine.

Ilija Šimić je Kolekciju Ars Aevi ocijenio umnogome različitom od svjetskih izložbenih postavki, jer ona nastaje još uvijek, a inicirana je slanjem vapaja bh. umjetnika tokom rata u svijet.

Projekt Ars Aevi, posebno buduću izgradnju Muzeja savremene svjetske umjetnosti, Borovac smatra pokretačem razvoja, značajnim elementom za imidž grada i obogaćenje turističke ponude, ali i faktorom učvršćenja pozicije Sarajeva kao multinacionalnog centra.

Potpisivanje Ugovora ona ocjenjuje potvrdom nastavka pružanja podrške Grada razvoju projekta Ars Aevi. Postavljena izložba prvi je korak ka stvaranju budućeg Muzeja, a on bi trebao biti i mjesto susreta mladih kod kojih će razviti ljubav ka umjetnosti te otkriti njihove skrivene talente i kreativnosti.