Od 28. maja do 2. juna
0

IX festival bh. drame "Zenica 2010."

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica, koje ove godine slavi 60 godina, od 28. maja do 2. juna organizator je IX festivala bh. drame "Zenica 2010."

Kako su danas na pres-konferenciji izjavili Nedžad Fejzić, direktor Festivala i BNP Zenica, i Hasan Džafić, dramaturg, u okviru takmičarskog programa bit će odigrano pet predstava, a poznat je i prateći program.

Prvog festivalskog dana, od 20 sati na velikoj sceni BNP Zenica iz takmičarskog programa bit će odigrana predstava "Balon od kamena – moja sjećanja", Radmile Smiljanić, režisera Filipa Grinvalda, koju izvodi ansambl banjalučkog Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Druga predstava iz takmičarskog programa je "Nije čovjek ko ne umre", Velimira Stojanovića, koju potpisuje kolektivna režija, a izvodi ansambl Narodnog pozorišta Mostar, na programu je 29. maja od 20 sati.

Ostale tri predstave iz glavnog programa su: "Ne volim ponedjeljak" Zlatka Topčića, u režiji Christiana Papkea, Kamernog teatra 55 Sarajevo (30. maj u 20 sati), "Bizarno", Željka Hubača, režija Petar Kaukov, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (31. maj u 20 sati) i "Sarajevska pozorišna tragedija", Peđe Kojovića, u režiji Gorčina Stojanovića, Narodnog pozorišta Sarajevo (1. juni u 20 sati).

Dodjele nagrada i ceremonija zatvaranja IX festivala bh. drame "Zenica 2010." zakazani su za 2. juni, u 19.30 sati, dok će pola sata kasnije glumci Kamernog teatra 55, u čast nagrađenih odigrati predstavu "Žaba", Dubravka Mihanovića, u režiji Elmira Jukića.

U okviru pratećeg festivalskog programa planirane su promocije knjiga "Tok u glumačkoj umjetnosti", Ljiljane Čekić, "Estetika performativne umjetnosti" Erike Fisher Lichte i INES, monografija Vojislava Vujanovića.

Tokom Festivala bit će otvorene i dvije izložbe: Meša Selimović u pozorištu, autorice Olge Marković iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, te Meša Selimović na scenama bh. pozorišta, čiji je autor Miroljub Mijatović, glumac BNP Zenica.

U planu je i održavanje okruglog stola o temi "Iskušenja dramskog ratnog pisma", u povodu knjige "Drama ratne traume", Darka Lukića.