Kad inžinjer postane umjetnik
2

Ivo F. Raič - slikar i fotograf čiji radovi nadahnjuju

Piše: A. Džaferović
Da za nove početke nikada nije kasno, dokazuje Ivo F. Raič, slikar i umjetnički fotograf, koji je ljubav prema umjetnosti osjetio u 50. godini. Od tada su prošle 22 godine, a Raič iza sebe ima 235 radova, hiljade fotografija i 65 izložbi širom BiH, Hrvatske, Švicarske, Njemačke, SAD-a, Kanade....

Svoj prvi likovni akvarel, ovaj svestrani umjetnik naslikao je 1990. godine. Šestog maja počelo je, kako sam kaže u svojoj biografiji, drugo poluvrijeme njegovog života - inžinjer je postao slikar. Od tada počinje neumorno raditi, učiti, stvarati i izlagati. U ratu je imao čak sedam samostalnih likovnih izložbi u gradskim galerijama i osmu u Palati UN-a u Ženevi.

Do danas je napravio 235 unikatnih katalogiziranih radova. Posebno je, kaže u razgovoru za portal Klix.ba, ponosan na svoj ciklus "Studije" koji čini 13 kopija radova eminentnih umjetnika, rađenih u akvarelu, koje nam ponosno pokazuje na svom računaru.

Raič je svom umjetničkom stvaralaštvu dodao još jednu dimenziju kada se početkom 2000. počeo ozbiljnije baviti umjetničkom fotografijom. Od tada je napravio hiljade fotografija širom svijeta.

"Imam sreću što često putujem, a svako putovanje je dobar izvor tema za fotografije. Aparat uvijek imam uz sebe, jer nikad ne znate kada će naići trenutak za fotografiju ", kaže Raič u razgovoru za Klix.ba.

Do sada je svoje fotografije izlagao 19 puta, a, kako kaže, ima toliko radova da bi mogao izlagati narednih deset godina. No, kao i većini umjetnika u našoj zemlji, problem su finansije. Dugo je sam finansirao svoje izložbe.

"Dva puta mi je pomogao Kanton, a sve ostalo sam finansirao sam, međutim, kada uzmemo za primjer izložbe kao što je bila 'Sarajevo u Zagrebu', to nije samo moj ćeif. To je jedna lijepa i nenametljiva propaganda ovoga grada i njegovih ljepota", ističe Raič.

Već 30. marta nastavlja ciklus "Sarajevo u..." pa će tako svoje fotografije glavnog bh. grada predstaviti u Podgorici. Sličnu izložbu planira realizirati i u Seattleu (SAD) za koji je sudbinski vezan, pošto njegova djeca žive u tom gradu.

Posljednjih godina u potpunosti se posvetio umjetničkoj fotografiji. Nekoliko godina nije ništa naslikao. "Ja sam hiperrealista i ta vrsta slikarstva se ne cijeni dovoljno", kaže Raič i dodaje da ne želi prodavati svoje radove pošto-poto.

"Ja nisam komercijalni slikar, u startu sam se zaljubio u taj poziv i to je poslastica moje starosti. Žao mi je što ne prodajem ništa kako bih mogao kupiti dobru opremu, otići na safari u Afriku i slikati lavove, a ne kako bih postao bogat", zaključuje ovaj umjetnik koji za sebe kaže da je "fotografski precizan u svom likovnom stvaralaštvu, hiperealizmu, i duboko likovno nadahnut u trenucima druženja sa kamerom. Inžinjerski organiziran, a istovremeno široko otvoren prema svim ljepotama nedostižne prirode i dubinama ljudske duše.

Neke od Raičevih radova možete pogledati u fotogaleriji ili na njegovoj Facebook stranici.