{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ivo Andrić nikome nije bio neprijatelj, želimo da dobije bistu u Travniku"

S
11.10.2010. u 21:30
33
27
"Ivo Andrić nikome nije bio neprijatelj, želimo da dobije bistu u Travniku"
33
"Ivo Andrić nikome nije bio neprijatelj, želimo da dobije bistu u Travniku"
Nura Bazdulj Hubijar
U prostorijama gradske biblioteke Travnik održano je veče književnika na kojoj je podržana inicijativa da nobelovac Ivo Andrić konačno dobije bistu u ovom gradiću.
Književnici Sabahudin Hadžialić, Nura Bazdulj Hubijar i Salih Bazdulj naveli su da treba "shvatiti da je Andrić vlasništvo svih u BiH, svih Slovena i Srba i Bošnjaka i Hrvata" - rekao je Hadžialić SRNI.

Nura Bazdulj Hubijar kaže da će prva potpisati peticiju za ulicu Ive Andrića u Travniku i dodaje da svaki normalan čovjek treba da podrži takvu inicijativu.

"O tome sam pisala prije deset godina i zaista je sramota da u Travniku ama baš ništa ne nosi ime Ive Andrića" - rekla je ona.

Ona je kao primjer u SAD navela Margaret Michel koja je napisala "Prohujalo sa vihorom".

"To je valjda jedini njen roman, a u Atlanti njena rodna kuća je stalno pod 'opsadnim stanjem'. To su redovi i redovi svaki dan. A kod nas ima Travničana koji nisu nikada ušli u rodnu kuću Ive Andrića i onih koji zaziru od Ive Andrića", navela je Nura Bazdulj Hubijar i dodala:

"Suočimo se sa istinom da taj čovjek nije nikome bio neprijatelj".

Zavičajni muzej Travnik kao i brojne nevladine organizacije do sada su pokrenule šest inicijativa da Travnik konačno dobije i jednu ulicu po imenu nobelovca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: