|

Ivica Propadalo sa izložbe u Zagrebu: BiH je prisutna u mom srcu i mojim radovima

Ivica Propadalo sa izložbe u Zagrebu: BiH je prisutna u mom srcu i mojim radovima
14
L. K.
8.11.2019. u 22:04
6
komentara
14

dijeljenja
Ivica Propadalo sa izložbe u Zagrebu: BiH je prisutna u mom srcu i mojim radovima Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Ivica Propadalo ove sedmice je u srcu Zagreba otvorio izložbu "Kristal Total-Art" koja je ove godine u junu predstavljena u sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Veliki umjetnik je ovim povodom najavio neke nove projekte i izložbe koje želi održati u Bosni i Hercegovini.
Iza Ivice je burna godina puna obaveza. Putovao je, uređivao stanove, kreirao nova umjetnička djela i stvarao muziku. Sreli smo ga na ljeto, kada je u rodnom gradu Livnu organizovao slavlje povodom 50. godina od nastanka njegovog srednjoškolskog benda.Veseli Livnjak se ipak nije umorio, te optimistično najavljuje nove projekte. Njegova izložba će u zagrebačkoj "Mimari" stajati do 17. novembra, nakon čega nastavlja putovati do Ljubljane, Rijeke i Zadra. Baš kao i u Sarajevu, ova izložba je privukla veliki broj posjetitelja koji su željeli izbliza pogledati sve ove kristalne nagrade koje su osvojila velika imena poput Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbiea Williamsa...

"Izrazito sam sretan što je izložba privukla jako puno posjetitelja kako likovnog tako i muzičkog svijeta, ovo je bilo iznad svih očekivanja. Lijep je to osjećaj, da vas toliko ljudi cijeni i podržava. U ovih 25 godina nakupio se pozamašan broj nagrada, negdje oko 50 različitih", priča nam umjetnik, dodavši kako je njegova omiljena nagrada zapravo Porin.

To je nagrada Hrvatske diskografije i nastala je prije tačno 25 godina, a dodjeljuje se svake godine. Dobili su je Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Zlatan Stipišić Gibonni, Parni Valjak, Prljavo Kazalište, Dino Merlin...

"Tu je i Evrovizijska nagrada Dora, Večernjakova ruža, a jako sam ponosan da radim nagradu Circom Regional koja se dodjeluje u Briselu za najbolje Evropske TV emisije", kaže.

Naglašava kako mu je izrazito drago što je ova izložba prikazana u Sarajevu u junu ove godine, te jer su Sarajlije imale priliku da prvi uživaju u njoj u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u sklopu festivala JA BIH.

"Ipak sam ja sarajevski student! Naravno, volio bih da te radove vidi i moje rodno Livno. Ali, kod kuće je najteže. Možda me i pozovu nakon ovog razgovora s vama", govori nam uz osmijeh.

Posljednja nagrada na kojoj je radio jeste "CRO RACE" koja je dodijeljena prije mjesec dana u Zagrebu, a dobio ju je pobjednik biciklističke utrke. Trenutno radi na novoj nagradi za sve Motorističke skupove i utrke u Hrvatskoj, kao i na nekoliko scenografija za televizije.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


"Uređujem i enterijer u nekoliko kuća, radim događaje za EU Parlament... S Teškom Industrijom sam nedavno posjetio Mostar, a ovaj mjesec izbacujemo novi singl. Već dugo nismo svirali u Sarajevu, volio bih to odraditi. Zapravo, imam veliku želju da u nekom od Muzeja u Sarajevu napravim svoju retrospektivu cijelog svog slikarsko-kiparsko-scenografskog i dizajnerskog opusa", kaže.

Tužno ističe i da je šteta što se institucije u BiH polako odriču svojih umjetnika koji žive na adresi neke druge države, iako je oni nose u svom srcu i iako je ona prisutna u svakom segmentu njihovog rada.

"Žalosno je i da je moj rad jako malo zastupljen u galerijama i muzejima Bosne i Hercegovine, pa čak ni u mom Livnu. Nažalost, tu sam najpoznatiji kao frontmen Teške Industrije", zaključuje.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...