{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivan Lovrenović dobitnik nagrade Meša Selimović

7.9.2014. u 10:11
30
10
Ivan Lovrenović dobitnik nagrade Meša Selimović
30
Roman Ivana Lovrenovića, "Nestali u stoljeću“, odlukom žirija kojim je predsjedavala Julijana Matanović, dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Meša Selimović, koja se dodjeljuje u okviru književnih susreta Cum grano salis u Tuzli.
Lovrenovićevi konkurenti bili su Svetislav Basara sa romanom "Gnusoba“, Miljenko Jergović "Rod“, Mirko Kovač "Vrijeme koje se udaljava“ i Damir Šabotić sa romanom "Nađi me“.

Žiri u kojem su pored Matanovićeve bili Ahmed Burić, Milorad Popović, Hadžem Hajdarević i Enes Karić odlučio je da je Lovrenovićev roman "Nestali u stoljeću" dobitnik nagrade Meša Selimović kao najbolje ostvarenje u 2013. godini objavljeno na govornom području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjim, 14. po redu književnim susretima, prvi put je u utrci za nagradu bio roman čiji je autor u međuvremenu preminuo – Mirko Kovač, te autor koji je već dobijao nagradu Meša Selimović – Miljenko Jergović.

Ovogodišnji selektor za BiH bio je Marko Vešović, za Hrvatsku Zoran Simić, za Srbiju Jasmina Vrbavac i Crnu Goru Vlatko Simeunović.

Ukupno je nominovano 15 romana, a selekciona komicija žiriju je predložila pomenutih pet romana. Na koncu Ivan Lovrenović je ovogodišnji pobjednik književnih susreta Cum grano salis, koji se svake godine održavaju u Tuzli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: