Sarajevo
0

Italijanski ansambl otvara 12. Teatarfest

FENA
Međunarodni teatarski festival autorskih projekata Teatarfest, koji njeguje nove umjetničke izražaje i neverbalni teatar, dvanaesti će put biti održan u Sarajevu od 15. do 23. maja.

Teatarfest će ove godine sarajevskoj publici donijeti devet predstava, a bit će otvoren 15. maja izvedbom komada napuljskog ansambla "Chiaradanza".

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, sve će predstave biti popraćene i okruglim stolovima uz razgovor o izvedbi i glumačkim interpretacijama.

Pored italijanskog ansambla koji otvara Festival, predstavit će se i ansambli i autori - Teatralnaya laboratoroya of Vadim Maksimov s komadom "Voluspa - proročanstvo mudre žene", Eksperimentalna teatarska grupa "Face" iz BiH s komadom "Brak ili mrak", Mimen teatar iz Švicarske s predstavom "Muškarci su drugačiji, a i žene isto", grupa "Familija" iz Slovenije s predstavom "Solistika", Vesna Etcha Dvornik iz Francuske i komad "Alpe! Alpe!", Theatar laboratory Alma Alter iz Bugarske s predstavom "Orpheus", grupa "Kebataola" iz Slovenije i komad "Spixody/Stripsody 3" te Dokumentartheatar iz Berlina s predstavom "Ples iza žice".

Odgovorni urednik Festivala i predsjednik UO Fehim Serdarević kazao je da za razliku od dosadašnjih godina kada je Tetarfest donosio po petnaestak predstava, ove će godine biti izvedeno svega devet zbog smanjenog festivalskog budžeta.

Voditelj okruglih stolova Ivica Pinjuh najavio je da će publika na meniju imati nekoliko predstava vrhunskog kvaliteta. Podvukao je da su sve one autorski projekti te da nijedan umjetnik ili autor nije sluga nijedne politike ili vlasti.

O pobjedniku će odlučivati žiri u sastavu - bh. glumac Nebojša Veljović, koreograf i plesač Stefan Goldgruber te novinarka Lejla Kurbegović.

Pored plaketa, pobjedniku će biti uručena glavna nagrada - statua jarca, rad akademskog kipara iz Zenice Dalibora Novalića, dok će kao nagrada publike biti dodijeljena slika, rad akademskog slikara Admira Halilovića.

Sve će predstave, uz besplatan ulaz u 20.00 sati, biti igrane na sceni Teatra "Sloga".