Traje do 14. juna
28

Italijanska gitaristička zvijezda otvorila 11. Sarajevo International Guitar Festival

I. B.
Jučer je zvanično počeo Sarajevo International Guitar Festival
Cristina Galietto (Foto: Vanja Čerimagić)
Jučer je počelo jedanaesto izdanje Sarajevo International Guitar Festivala koji će trajati do utorka 14. juna, a njegov koncertni dio otvorila je mlada nada evropske gitarističke scene Cristina Galietto.

Festival je prvenstveno otpočeo predavanjima Maria Eterovića (Psihološke tehnike za usavršavanje javnog nastupa i kontrola treme) i Luke Vlašića (Ruska sedmožičana gitara) koja su realizirana jučer u sali "Cvjetko Rihtman", a zatim je koncertni dio festivalskog programa zvanično otvoren nastupom gitarističke zvijezde iz Italije Cristine Galietto u Bošnjačkom institutu.

Koncertnu večer prigodnim govorom otvorio je ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza, a potom je uslijedio nastup talentirane gitaristice koja je pred sarajevskom publikom izvela djela N. Paganinija, F. Tárrege, A. Tansmana, i M. Castelnuova-Tedesca.

Marco Di Ruzza i Cristina Galietto (Foto: Vanja Čerimagić)
Marco Di Ruzza i Cristina Galietto (Foto: Vanja Čerimagić)

Program Sarajevo International Guitar Festivala nastavlja se u ponedjeljak, 13. juna, kada će koncertni podij podijeliti Özberk Miraç Sarigül iz Turske i Jonas Egholm iz Danske – umjetnici sa zapaženim međunarodnim karijerama.

Inače, Sarigül i Egholm aktivno koncertiraju na značajnim evropskim festivalima gitare redovito dajući cjelovečernje recitale.

Koncert, koji će biti realiziran u Bošnjačkom institutu – rezidentnoj koncertnoj sali 11. Sarajevo International Guitar Festivala, ispunit će klasici gitarističke literature, među kojima se, između ostalog, nalaze i kompozicije M. Giuliania, J. Rodriga, A. M. Barriosa, M. Castelnuovo-Tedesca i M. Llobeta.

Početak koncerta rezerviran je za 20 sati, a ulaz je besplatan.