Sumnja se na ubistvo
42

Istraga o smrti pjesnika i nobelovca Pabla Nerude će biti ponovo otvorena nakon 50 godina

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čile će još jednom pokušati da razriješi misteriju smrti pjesnika i nobelovca Pabla Nerude, za koga mnogi vjeruju da je otrovan tokom diktature Augusta Pinočea, saopštio je u sud u toj zemlji.

Apelacioni sud je naložio ponovno otvaranje istrage o smrti Nerude, koji je bio istaknuti član čileanske Komunističke partije kada je vojni diktator Augusto Pinoče preuzeo vlast 1973. godine.

Sud je u saopštenju naveo da "istraga nije iscrpljena jer postoje precizne procedure koje se mogu provesti radi razjašnjavanja činjenica", prenio je AFP.

Neruda se pripremao da pobjegne u egzil u Meksiko da bi odatle predvodio otpor protiv Pinočeovog režima, ali je umro u bolnici samo 12 dana nakon puča.

Vlasti su tada tvrdile da je Neruda (69) umro od raka prostate.

Istraga o uzroku Nerudine smrti počela je 2011. godine, kada je Manuel Araja, njegov vozač i lični asistent, izjavio da je pjesniku data misteriozna injekcija u grudi neposredno prije nego što je umro.

Araja je umro u junu prošle godine, u 77. godini.

Grupa čileanskih i međunarodnih stručnjaka je 2017. godine zaključila da Neruda nije umro od raka, ali je rekla da ne može da utvrdi šta je bio uzrok smrti.

Naučni panel koji je istraživao Nerudinu smrt prošle godine također nije mogao da utvrdi da li je on bio otrovan, iako je u njegovom sistemu otkrio opasne bakterije koje izazivaju botulizam.

Vezani članci