{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Istočni komadi" u Narodnom pozorištu

S
16.8.2009. u 07:31
0
0
"Istočni komadi" u Narodnom pozorištu
0
"Istočni komadi" u Narodnom pozorištu
Prizor iz filma "Istočni komadi"
Svakog dana SFF-a Sarajevo-x.com donosi vam pregled svih projekcija u toku dana. Za danas izdvajamo dvije projekcije filma "Istočni komadi" Kamena Kaleva u Narodnom pozorištu i film "Gigante" Adriana Binieza u Ljetnom kinu Heineken.
NARODNO POZORIŠTE

"Istočni komadi" u 9:30 i 20:00

Sekcija: Takmičarski program - igrani film
Kamen Kalev
Bulgaria, Sweden, 2009, 35 mm, 89 min
Uloge: Hristo Hristov, Ovanes Torosian, Saadet Isil Aksoy, Nikolina Lancheva, Ivan Nalbantov, Krasimira Demireva

George je sedamnaestogodišnjak u stalnom sukobu sa roditeljima. U pokušaju da djeluje više muški, priključuje se grupi skinheadsa. Izvjesno vrijeme nije vidio svog starijeg brata Itza. Itzu je 38 godina i po struci je kipar. Ovisnik je o drogama i trenutno je na metadonskoj terapiji. Ovisnost o heroinu dovela ga je do očaja, pa je posegnuo za alkoholom. Itzova djevojka Niki studira glumu. Mlada i naivna, zaljubljena je u Itza i svoj život ne može zamisliti bez, u njenim očima, "vrhunskog umjetnika". Izil je Turkinja iz Istanbula u kasnim dvadesetim. Sa roditeljima putuje u Berlin da posjeti brata. Nakon duge vožnje kroz Bugarsku, odlučuju da naprave pauzu i prenoće u Sofiji. Noć se pretvara u noćnu moru. Porodica postaje žrtva napada skinheadsa, u kojem učestvuje i George. Itzo slučajno prisustvuje napadu i u pokušaju da odbrani tursku porodicu i sam postaje žrtva teških batina. Izilin otac pretrpi nekoliko povreda i mora u bolnicu. Bolnica postaje mjesto susreta i bliskosti. Izil i Itzo su jedno drugim opčarani, a George i Itzo se po prvi put zbližavaju.

"Ordinary People" u 11:30 i 22:30

Sekcija: Takmičarski program - igrani film
Vladimir Perišić
Serbia, France, Switzerland, 2009, 35 mm, 79 min
Uloge: Relja Popović, Boris Isaković, Miroslav Stevanović

Rano jutro. Sedmorica vojnika autobusom idu ka nepoznatom odredištu. Među njima je i 20-godišnji Džoni, svjež regrut koji se teško uklapa. Stižu na jednu napuštenu farmu nasred polja. Uznemiren misterijom koja obavija njihovu misiju, Džoni neuspješno pokušava saznati šta se od njih očekuje. Počinje dugo iščekivanje pod usijanim suncem. Stiže autobus i dovodi grupu uplašenih muškaraca. Komandant jedinice kaže da su ti zatvorenici neprijatelji. Nakon nelagodnog čekanja, sedmorica vojnika osjećaju da će uskoro morati u akciju…

Takmičarski kratki 2

"Pandorina kutija" u 16:30

Sekcija: U fokusu
Yesim Ustaoglu
Turkey, Germany, 2008, 35 mm, 112 min
Uloge: Tsilla Chelton, Derya Alabora, Onur Unsal, Övül Avkiran, Osamn Sonant

Priča o udaljenoj porodici - dvije sestre, Nezrin i Guzin, i bratu Mehmetu, koji žive udobnim, aktivnim životom u Istanbulu. Kada njih troje otkriju da je njihova majka nestala, vraćaju se u mali grad na obali mora, ne bi li je pronašli. Dok putuju kroz seoski predio shvataju da su stranci u sopstvenom zavičaju, znaju o njemu baš koliko i jedni o drugima - gotovo ništa. Što je najgore, udaljili su se od sebe samih, od svojih snova, koje su napustili zbog predrasuda, nihilizma i prihvatanja statusa quo. Njihova potraga za majkom se pretvara u spiritualni put kroz sebe same, otkrivajući dijelove svojih sopstvenih ličnosti uz pomoć poetičnog turskog, seoskog krajolika. Film se bavi nekolicinom paradoksa, između ostalih i tim da je komunikacija najlakša između najstarijih i najmlađih. Nusretina djeca nisu u stanju da se identificiraju s njenim emocijama, ali njen unuk, Murat, itekako može: njih dvoje iskazuju svoje emocije na dirljiv način i upravo ih ova zajednička crta na kraju i povezuje i dovodi do stanja potpunog međusobnog razumijevanja. Dramu jedne porodice rediteljka koristi kao moćnu metaforu za sve loše aspekte modernog života, ali i za nadu koja se neumitno pojavljuje.

KINO MEETING POINT

"Peticija" U 12:00

Sekcija: Panorama dokumentarni
Liang Zhao
China, France, 2009, DigiBeta, 123 min

"Nepoznata zadovoljstva" u 15:00

Sekcija: Posvećeno
Jia Zhang-Ke
China, South Korea, Japan, France, 2002, 35 mm, 113 min
Uloge: Wei Wei Zhao, Qiong Wu, Tao Zhao, Qing Feng Zhou, Hongwei Wang

Dva 19-godišnja zgubidana besciljno lutaju Datongom, Jia Zhang-keovim rodnim gradom, koji je nekad bio užurbani industrijski centar. Tihi Bin Bin, lijeni kućni miš kojem treba program za mršavljenje i njegova majka žive u zgradi u kojoj su nekad živjeli radnici zatvorene fabrike tekstila, gdje je i ona nekad radila. Pozer Xiao Ji vrijeme provodi igrajući se sa modernim igračkama i nastojeći da izgleda moderno. Pop-kultura sprječava da se oni osjećaju potpuno izolirano. Pogrešno vjeruju da će im novac omogućiti slobodu. Reditelj malom digitalnom video-kamerom i dugim kadrovima prolazi kroz ogromne prostore bivših fabrika.

"Morfij" u 18:00

Sekcija: Panorama
Aleksey Balabanov
Russia, 2008, 35 mm, 110 min
Uloge: Leonid Bichevin, Ingeborga Dapkunaite, Andrei Panin, Svetlana Pismichenko, Katarina Radivojević, Irina Rakshina

"Nickov rođendan" u 20:45

Sekcija: Novi tokovi
Graeme Cole

"Slonovska koža" u 20:45

Sekcija: Novi tokovi - igrani
Ulrike Putzer, Severin Fiala
Austria, 2009, 35 mm, 35 min
Uloge: Elfriede Schatz, Michael Thomas, Oliver Rosskopf, Waltraute Bartel, Natalija Baranova

Elfi radi u štampariji. Slaže reklamne fascikle na pokretnu traku, a kad je majka pozove na mobilni telefon, Elfi mora da se dere jer su mašine bučne. Elfi ima pedesetak godina i s majkom živi u malom stanu u provincijskom mjestu u Donjoj Austriji. Poslije posla se brine za staricu, koja uvijek ima želja i pritužbi, ali nikad ljubaznu riječ za svoju kćer. Elfi je s godinama izgradila odbrambeni mehanizam, slonovsku kožu...

"Završit će se u suzama" u 20:45

Sekcija: Novi tokovi - igrani
Jesper Just
Denmark, 2006, 35 mm, 20 min
Uloge: Johannes Lilleore

ZAVRŠIT ĆE SE U SUZAMA stvara sjenoviti, košmarni ton kojim Just uvodi teme kao što su opasnost i rizik, kako bi istražio uznemiravajuće crte u ličnostima svoji likova. Mračni diskurs filma obojen je strahom, dok se likovi suočavaju sa svojom prošlošću, traže oprost i nastoje intuitivno postići razumijevanje. Kroz seriju upečatljivih događaja i dvosmislenih promjena identiteta, film ZAVRŠIT ĆE SE U SUZAMA dovodi u pitanje društvene konvencije povezane s međurodnim i međugeneracijskim vezama. Posebna produkcijska vrijednost je što se radi o epskoj trilogiji izrađenoj uz uzbudljive filmske naboje. Kao i u njegovim drugim filmovima, i u ovom se pojavljuju poznati profesionalni glumci, muzičari i pjevači, uključujući The Finnish Screaming Men's Choir (Mieskuoro Huutajat).

Kratki filmovi - novi talenti u 23:30

POZORIŠTE MLADIH

"Kućna pomoćnica" U 10:30

Sekcija: Panorama
Sebastian Silva
Chile, Mexico, 2009, HD CAM (HDTV), 95 min
Uloge: Catalina Saavedra, Claudia Celedon, Mariana Loyola, Alejandro Goic, Andrea Garcia-Huidobro, Anita Reeves

Catalina Saavedra je izvrsna u ulozi srednovječne kućne pomoćnice sa malo životnog iskustva izvan zidova dobrostojećeg domaćinstva u Santijagu u kojem živi i radi. Sebastian Silva, koji je na Sundanceu nagrađen za najbolji film i kojeg kao autora treba pratiti, ženi u središtu filma daje složenost koja je obično rezervirana za gazde. Krijući svoju usamljenost iza sociopatske teritorijalnosti, ona sve novoprimljene pomoćnike rastjeruje, ali katarzu doživljava dolaskom dobro integrirane, suosjećajne djevojke sa sela. On je slijedi kamerom iz ruke, ustupajući povremeno kadar zaposlenoj ženi koja podsjeća na suprugu koja radi u stvarnom vremenu u filmu "Jeanne Dielmann" Chantal Akerman.

"Gosp. guverner" u 12:30

Sekcija: Novi tokovi - igrani
Mans Mansson
Sweden, 2008, 35 mm, 81 min
Uloge: Anders Björck

Cijelu jednu godinu pratimo bivšeg švedskog ministra odbrane Andersa Björcka na radnom mjestu guvernera okruga Uppsala. To mjesto postoji već skoro 400 godina, a posao se sastoji od sjedenja za velikim stolom, ručkova s drugim guvernerima, presijecanja traka na svečanim otvorenjima, držanja govora i večera s kraljem i kraljicom Švedske. Posao je težak, ali neko ga mora raditi. Björck gledaocu daje uvid u sve i time svoj lični portret čini i vrlo komičnim, ali i vrlo, vrlo ozbiljnim. Film je sniman crno-bijelom tehnikom na 16mm filmu, a mlada švedska nada Mans Mansson pušta kameru da sama govori. Bez naracije ili intervjua, prepušta nas poetičnom jeziku slike, u kojem čak i najsitniji detalj može nešto promijeniti. Pun atmosfere cinéma véritéa, GOSP. GUVERNER daje nam uvid u jedan od najzaboravljenijih elemenata švedske vlade i demokratije te pokazuje nam kako se troši novac poreskih obveznika.

"Na putu do škole" u 15:00

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film
Orhan Eskiköy, Özgür Dogan
Turkey, 2009, HD CAM (HDTV), 81 min

Mladog turskog učitelja Emre Aydina vlada šalje da radi u školi u jednom zabačenom i siromašnom kurdskom selu. U selo stiže početkom školske godine i nailazi na neka neugodna iznenađenja. U selu nema tekuće vode, a učenici ne dolaze na nastavu. Film NA PUTU DO ŠKOLE prati Aydina cijelu školsku godinu. Kamera iz prikrajka neprimjetno prati njega i učenike, vidi se koliko je Aydinov posao težak. Mnoge porodice kod kuće govore samo kurdski, tako da je učenje turskog djeci ne samo teško već i osjetljivo pitanje, s obzirom na zategnute odnose između Kurda i Turaka. Aydin se osjeća kao stranac u sopstvenoj zemlji, ali je odlučan u namjeri da povjereni zadatak izvrši. Uglavnom je kao nastavnik strpljiv i ljubazan, ali kad vidi da učenici bilješke u sveskama vode na kurdskom, gubi kontrolu i izbacuje ih sa časa.

"Iko" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film
Timur Makarević
Bosnia and Herzegovina, 2009, Beta SP, 22 min

IKO je još jedan pogled na BiH. Bez ljudi, riječi, razmišljanje o zemlji. Eskapizam ili istraživanje? Vjerovatno oboje.

"Reciklaža" u 23:00

Sekcija: Specijalne projekcije
Mahmoud al Massad
Jordan, Germany, Netherlands, USA, 2008, 35 mm, 80 min

Često se razmatra šta je to što čini teroristu u Zarqi, drugom po veličini gradu u Jordanu, sa skoro milion stanovnika. Zarqa je rodno mjesto Abu Musaba al Zarqawija, koji je bio vođa Al Kaide u Mezopotamiji, dok ga 2006. nisu ubile američke snage. Mnogi u gradu su ga znali, te Zarqa nastavlja biti izvor novih regruta za džihad. Uz inspirativnu fotografiju i nevjerovatan pristup, jordansko-palestninski režiser Mahmoud al Massad iscrtava svakodnevni život muslimana u jednom od najsiromašnijih kvartova Zarqe, otkrivajući ritmove jordanskog života naspram pozadine "rata protiv terorizma", koji dopire do dnevnih soba mnogih muslimanskih porodica.

LJETNO KINO HEINEKEN

Sarajevo grad filma u 20:30

"Gigante" u 20:30

Sekcija: Otvoreno kino
Adrián Biniez
Uruguay, Germany, Argentina, Netherlands, 2009, 35 mm, 84 min
Uloge: Horacio Camandule, Leonor Svarcas, Néstor Guzzini, Federico García, Fabiana Charlo, Ernesto Liotti, Diego Artucio, Carlos Maria Lissardy

Jara, 35 godina, stidljiv i usamljen čovjek, u predgrađu Montevidea radi kao zaštitar u supermarketu. Posao mu je da prati video kamere instalirane u cijeloj zgradi. Nema puno posla, jer radi noćnu smjenu, kad sve izgleda kao kuća duhova. To mu daje dovoljno vremena da se bavi svojom omiljenom razonodom: gledanjem videa, rješavanjem ukrštenica i slušanjem muzike. I tako teče njegov život - dok mu jedne noći u vidno polje ne uđe Julia. Juliji je 25 godina i radi u supermarketu kao čistačica. Jaro odmah osjeti koliko ga ona privlači. Prvo sate provodi pred monitorima i gleda je kako radi. Ali, uskoro je počinje pratiti poslije posla: kad ide u kino, na plažu, čak i kad se nađe s drugim čovjekom. Cijeli njegov život se ubrzo počinje vrtiti oko toga šta radi Julia…

LJETNO KINO VATROGASAC

"Daniel & Ana" u 21:00

Sekcija: Panorama
Michel Franco
Mexico, Spain, 2009, 35 mm, 90 min
Uloge: Dario Yazbek Bernal, Marimar Vega, Jose Maria Torre, Luis Miguel Lombana, Montserrat Ontiveros

Ovaj teški prvijenac Michaela Franca odriče se senzacionalizma u korist minimalizma (i vrlo malo seksa). Zasnovan na istinitoj priči, skoro mehanicistički opisuje kidnapovanje dvoje bogate djece, punačkog pubertetlije Daniela i njegove ekstrovertne sestre Ane, koja je pred udaju, i situaciju u kojoj pod prijetnjom oružjem budu natjerani a seksualni čin pred kamerom. Franca manje zanima sam čin, a više njegove psihološke i emotivne posljedice. Ne boji se istraživati tabue prikrivenih incestuoznih želja. Kao i film u Panorami PARQUE VIA, i ovo je još jedan primjer šturog i uzdržanog filma koji se bavi nastankom nasilja, kakvi u posljednje vrijeme dolaze iz Meksika.

BOSANSKI KULTURNI CENTAR

"Morrison je dobio sestru" u 12:00 i 17:00

Sekcija: Dječiji program
Barbara Bredero
Netherlands, 2008, 35 mm, 72 min
Uloge: Tobias Lamberts, Barry Atsma, Bracha van Doesburgh, Britt de Lange, Milena Pothoven, Nettie Blanken

Nina, majka petogodišnjeg Morrisona Glasa, uskoro se treba poroditi. Ona je veterinar. Otac Steven ima malu automehaničarsku radnju pored kuće. Nina i Steven vole Morrisona, ali toliko su zauzeti poslom da s njim provode malo vremena. Kad Morrison otkrije da će nova beba dobiti njegovu sobu, uplaši se da će se morati preseliti kod tante Zuser, očeve tetke, koja živi u samostanu. Morrison je odlučan: neće se preseliti kod tante Zuser! Kad porod neplanirano krene sedam dana ranije, Morrisona moraju usred noći odvesti kod tante Zuser. Smišlja plan i bježi. Sakriva se, dok policija i mještani organiziraju veliku potragu. Da se stvari zakompliciraju, sa sobom je poveo i svoju tek rođenu sestru...

"Mary i Max" u 19:00

Sekcija: TeenArena
Adam Elliot
Australia, 2009, 35 mm, 92 min
Uloge: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Eric Bana, Barry Humphries, Bethany Whitmore, Renee Geyer

Ova plastelin-animacija je priča o dvadesetogodišnjem dopisivanju jedne djevojke koja živi u Melbourneu u Australiji i jednog starijeg čovjeka u New Yorku. Mary živi izolirano jer boluje od Aspergerovog sindroma, sličnog autizmu. Film otkriva složenost njihovog odnosa i bavi se brojnim temama, od alkoholizma do agorafobije.

FESTIVALSKI CENTAR

Dokumentarni 5 u 11:00

Dokumentarni 6 u 15:00

"Snijeg" u 18:00

Sekcija: Bh. nacionalni film festival
Aida Begić
Bosnia and Herzegovina / Germany / France/ Iran, 2008, 35 mm, 100 min
Uloge: Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir Hadžihafizbegović, Irena Mulamuhić, Jelena Kordić

Bosna, 1997. Četiri žene, dvije nane, četiri djevojčice, dedo i dječak, žive u ratom razrušenom selu Slavno. Od stotinjak stanovnika ovog sela, oni su jedini preživjeli četničke masakre. S prvim snijegom selo biva potpuno izolovano, staza preko brijega zatrpana, a životi stanovnika u opasnosti. Dva poslovna čovjeka nenadano dolaze u Slavno i zahtijevaju od stanovnika da napuste selo, nudeći im novac zauzvrat. Seljani se suočavaju s dilemom: prihvatiti ponudu koja bi im mogla spasiti živote, ali uništiti duše?

DVORANA OPĆINE NOVI GRAD

"G-Force" u 12:00

Sekcija: Dječiji program
Hoyt Yeatman
USA, 2009, 35 mm, 89 min
Uloge: Nicolas Cage, Penélope Cruz, Steve Buscemi, Will Arnett, Bill Nighy

Film prati grupu vrhunski obučenih zamoraca na zadatku da spriječe zločastog milijardera da osvoji cijeli svijet. Počevši od Građanskog rata - kad su golubovi pismonoše penosili poruke preko linija fronta - američka vlada tajno obučava životinje da se bave špijunažom. Vladin najnoviji program je tajni špijunski tim pod nazivom "G-Force", u kojem su ultra-inteligentni zamorci čiji je DNK 98,7 posto isti kao kod ljudi. Tim čine nepredvidljivi stručnjak za oružje Blaster (glas Tracy Morgan), čarobna majstorica u borilačkim vještinama Juarez (glas Penélope Cruz), nečujni stručnjak za izviđanje Mooch, krtica sa nosom u obliku zvijezde, po imenu Speckles (glas Nicolasa Cagea), koji je stručnjak za kompjutere - ovaj vrhunski tim agenata predvodi čuveni komandant Darwin (glas Sama Rockwella). Kad strašni milijarder smisli plan kako da preko najobičnijih kućanskih aparata zavlada svijetom, G-Force stupa na scenu i kreće na zadatak, da se pobrine da njegov plan ne uspije.

LJETNO KINO NOVI GRAD

"Nevrijeme" u 21:00

Sekcija: Otvoreno kino
Hans-Christian Schmid
Germany, Denmark, Netherlands, 2009, 35 mm, 110 min
Uloge: Kerry Fox, Anamaria Marinca, Stephen Dillane, Rolf Lassgĺrd, Alexander Fehling, Tarik Filipović

Hannah Maynard, tužiteljica Međunarodnog krivičnog tribunala u Haagu, vodi predmet protiv Gorana Đurića, bivšeg komandanta JNA. Optužen je za deportaciju i ubijanje muslimanskih civila u Kasmaju, gradiću u sadašnjoj Republici Srpskoj. Kad jedan svjedok upadne u kontradikcije pri svjedočenju, Tribunal šalje delegaciju u Bosnu i Herzegovinu da se na licu mjesta dobije jasna slika događaja. Potvrđuju se sumnje u kredibilitet svjedoka: sve ukazuje na to da nije govorio istinu. Kratko nakon toga se otkriva njegovo tijelo: u hoteskoj sobi je izvršio samoubistvo. Za Hannah slučaj još nije izgubljen. U nadi da će otkriti nove informacije, odlazi u Sarajevo, na sahranu tog svjedoka, gdje se susreće sa njegovom sestrom Mirom. Hannah uskoro osjeća da Mira ima puno više reći o optuženiku nego što je voljna priznati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: