Kultura
547

Istinska ljepota i čistoća rijeke Gostović inspiracija Mustafe Faljića

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Institut Yunus Emre Turskog kulturnog centra u Sarajevu ugostio je večeras izložbu slika zavidovićkog umjetnika Mustafe Faljića nazvanu "Gostović - stalna inspiracija i još ponešto".

Svečanost otvaranja ove izložbe upotpunila je tradicionalna bosanska sevdalinka koju je otpjevala Dženana Čajlaković.

Autor Faljić za Fenu je kazao da je ovo njegova 18. samostalna izložba na kojoj se predstavio s 32 slike ispunjene motivima njegovog zavičaja - gradića na tri rijeke (Krivaja, Bosna i Gostović) koji je za njega vječna i neiscrpna inspiracija.

Kako je pojasnio motive pronalazi izvan gradskog područja, nekima se iznova vraća jer godišnja doba i svjetlost na tim predjelima jedan motiv uvijek čine drugačijim.

"Ponekad naslikam neki dio uz rijeku Gostović i kada se tu ponovo vratim zapitam se da li se radi o istom mjestu", ispričao je Faljić.

Govoreći o rijeci Gostović kazao je da se ona upravo u Zavidovićima ulijeva u Bosnu, duga je samo 18 kilometara od kojih je devet u urbanom dijelu, dok je onih drugih devet kilometara za Faljića iskonska ljepota i čistoća.

Na ovoj rijeci dva su vodopada, brojni brzaci, neopisivo lijepi kanjoni, ali nekoliko malih rječica koje se ulijevaju u Gostović, a upravo su to čari kojima se autor iznova vraća.

Budući da je svoja djela izlagao u brojnim gradovima BiH i izvan nje posebno je izdvojio izložbu nazvanu "U i niz rijeke moga djetinjstva" na kojoj su slike prirode u kojoj uživa boreći se tako protiv primitivizma savremenog čovjeka koji odlazi u prirodu uživati, a iza njega nerijetko ostaje ne tako lijepa slika.

Art menadžerica Jasmina Bajramović upoznala je okupljene goste o motivima i slikarskim opusom umjetnika, a u razgovoru za Fenu je naglasila da je Faljić izlagao na brojnim kolektivnim izložbama te da je učestvovao u radu na značajnim slikarskim kolonijama.

Bajramović kaže da su djela naslikana u akrilu i ulju te nekoliko slika u akvarelu.

Izložba je prodajnog karaktera i za javnost će biti otvorena do 22. aprila.