Kultura
70

Istina o Bosni: Performans "Gola istina" i izložba "Fotografije bez emocija" u galeriji Novi hram

FENA
(Foto: FENA)
Izložba pod nazivom "Fotografije bez emocija", sarajevskog fotografa, režisera i snimatelja Erola Čolakovića Šehića otvorena je večeras u galeriji Novi hram u Sarajevu, u okviru festivala Sarajevska zima 2017.

Fotografije koje su predstavljene na izložbi nastajale su u periodu od 2013. do 2016., s tim da je ciklus "Let iznad romanijskog gnijezda, Sokolac - Dejton" nastao 1988. godine.

Izložba je sastavljena od nekoliko tematskih cjelina među kojima dominira socio-političko okruženje i autorove refleksije na trenutna stanja ne samo u našem društvu, već i šire.

Erol Čolaković kaže da su ovo recentni radovi koji su nastali poslije njegove izložbe "Dvojnost", koja je bila 2011. godine, ponovno je u svom rodnom Sarajevu.

"Koristim medij fotografije, medij filma da kontekstualiziram određene socijalne, društvene, bilo koje probleme. Moji radovi jesu nekada estetizirani, lijepi su na zdovima, ali ja nisam figurativac, ja sam konceptualista, radim performanse", kazao je Čolaković.

Ovom prilikom, Erol Čolaković je zajedno s umjetnikom Peterom Grimanijem izveo i performans pod nazivom "Gola istina", koji se sastoji i od video rada Petra Grimania i art-filma SANTA.

"Naš performans je jedna rad u kome aktueliziramo današnji politički momenat u BiH. Nama je neophodna istina. Nama je već godinama neophodna istina", istaknuo je Čolaković, dodajući da se s istinom manipuliše.

Čolaković je rođen u Sarajevu 1956. godine, a diplomirao je na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu. Kao stipendista jugoslovenskog fonda "Moša Pijade" imao je specijalizaciju i usavršavanje na BBC, Kraljevskoj Art Akademiji, Pinewood Studio i Londonskom Film Festivalu.

Član je Asocijacije Umjetničke Fotografije u BiH (AUF BiH), Udruženja filmskih radnika BiH, i Udruženja likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti, te ima zvanje Kandidata Majstora umjetničke fotografije.

Dobitnik je niza nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja. Trenutno živi i radi u Ženevi, Švajcarska.