{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Istanbul: grad, sjećanja“ na bh. tržištu

S
5.10.2007. u 10:40
0
0
"Istanbul: grad, sjećanja“ na bh. tržištu
0
"Istanbul: grad, sjećanja“ na bh. tržištu
Nakon što je u maju 2007. dobila ekskluzivna prava za objavljivanje svih naslova nobelovca Orhana Pamuka i objavljivnja romana Snijeg, koji je odmah postao najprodavanija knjiga u BiH, izdavačka kuća Buybook objavljuje Pamukovu knjigu Istanbul: grad, sjećanja u prijevodu Ekrema Čauševića.
Ekrem Čaušević profesor je na Katedri za turkologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz njegove prevoditeljske radionice pored Istanbula izašla je i još jedna Pamukova knjiga, Zovem se Crvena. Na Pulskome sajmu knjige u decembru 2006. Čauševićev prijevod Istanbula proglašen je prijevodom godine i nagrađen nagradom KIKLOP.

Vjerujući da je književnost najdragocjenija zbirka koju je ljudsko biće stvorilo kako bi razumjelo sebe, Pamuk započinje priču o svom odrastanju, proničući u mnoštvo različitih dijelova istanbulskog identiteta koji autentičnije ocrtavaju povijest, naslijeđe i svakodnevicu Istanbula i imaginaciju njegovih stanovnika.

Istanbul, istodobno i inspirativan i koban, djeluje poput utega što vuče prema dolje. Ispisujući dvije paralelne biografije: onu o piscu i onu o njegovu gradu, Pamuk u potrazi za melanholičnom dušom svog rodnog grada, otkriva nove simbole za sukob i isprepletanje kultura.

Orhan Pamuk, rođen u Istanbulu 1952., autor je osam romana, a djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika. Bijela tvrđava (1985.), njegov treći roman, dobio je Independentovu nagradu za stranu književnost i time mu otvorio put ka međunarodnoj afirmaciji. Uslijedili su Crna knjiga (1990.) i Novi život (1994.), najveći turski bestseler do tada, no roman Zovem se Crvena (1998.) uskoro ga je nadmašio, priskrbivši mu 2003. i uglednu književnu nagradu IMPAC Dublin.

Pamuk je potom objavio roman Snijeg (2002.) te Istanbul: grad, sjećanja (2003.). Njegov posljednji roman je Muzej nevinosti. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. U govoru povodom dodijele Nobelove nagrade, objavljenom u knjizi pod nazivom Kofer mog oca, Pamuk progovara o Istanbulu:

„Potpuno suprotno onome što sam osjećao u djetinjstvu i mladosti, za mene je sada Istanbul centar svijeta. Ne samo zato što sam tamo proveo gotovo cijeli svoj život, već i stoga što sam mu, poistovjećujući se s njime, trideset i tri godine opisivao jednu po jednu ulicu, mostove, ljude, pse, njegove kuće, džamije, česme, čudnovate junake, dućane, poznate osobe, mračne tačke, njegove noći i njegove dane. Nakon izvjesnog vremena, ovaj imaginarni svijet izmiče mojoj kontroli i postaje još stvarniji od grada koji sam živio u svojoj glavi. Tada, kao da svi ti ljudi i ulice, stvari i zgrade, sve zajedno - počinje međusobno razgovarati, uspostavljati veze koje ja prije nisam uspijevao osjetiti, počinju živjeti sami po sebi, kao da nisu u mojoj mašti i u mojim knjigama. Ovaj svijet, koji sam izgradio strpljivo maštajući kao da iglom kopam bunar, sada mi se čini stvarnijim od bilo čega drugog“.

Knjiga Istanbul: grad, sjećanja je u prodaji u Buybookovim knjžarama od subote 22.09.2007, po popularnoj cijeni od 22,00 KM.

Nakon Snijega i Istanbula, izdavačka kuća Buybook najavljuje da će do aprila sljedeće godine objaviti još četiri naslova Orhana Pamuka: Bijela kula, Kofer mog oca, Tiha kuća i najnoviji, tek napisani roman Muzej nevinosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: