Kultura
0

Istanbul: Do 31. januara prijave umjetnika za Bijenale

FENA
Organizatori Međunarodnog bijenala u Istanbulu, čiji je kustos Hou Hanru, pozvali su umjetnike da se prijave za učešće na narednom, desetom izdanju te izložbe, koja će biti održana od 8. septembra do 4. novembra.

Bijenale neće biti tematska izložba u tradicionalnom smislu, već će naglašavati umjetničku produkciju zasnovanu na kolektivnoj inteligenciji i živim procesima pregovaranja s fizičkim mjestima.

Izložba će se fokusirati na urbane teme i arhitektonsku stvarnost kao sredstva izlaganja različitih kulturnih konteksta i umjetničkih vizija koje se odnose na složene i različite forme modernosti.

Umjesto nametanja definisanog koncepta i fiksnog izložbenog oblika, Bijenale je otvoreno kao platforma za imaginaciju, dijalog i produkciju.

Radovi će biti izvođeni na posebnim lokacijama, odabranim zbog njihovih istorijskih i funkcionalnih karakteristika, a problematika izložbe bit će realizovana i u kontinuiranom dijalogu internacionalnih umetnika, lokalne publike i specificnog konteksta.

Kurator Hanru trenutno je direktor izložbenih i javnih programa Instituta za umjetnost u San Francisku.

Rok za prijavljivanje je 31. januar, a potrebno je poslati prijavnicu i portfolio kuratoru Bijenala sa primjerima radova (fotokopije, slajdovi, katalozi, DVD…) na adresu: International Istanbul Biennial, Istanbul Foundation for Culture and Arts, Istiklal Cad. 146, Beyoglu 34435 Istanbul Turkey.

Bijenale organizuje istanbulska fondacija za kulturu i umetnost.