Kultura
1

Ispred Narodnog pozorišta počele pripreme za SFF

FENA
(Foto: FENA)
Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, u kojem će i ove godine biti upriličene projekcije filmova iz takmičarskog programa i programa "U fokusu" Sarajevo film festivala (SFF), počelo je postavljanje festivalske pozornice.

Također će biti postavljen crveni tepih kojim svake godine prošetaju najveće zvijezde filmske produkcije iz svijeta.

U toku je postavljanje i konstrukcije za Festivalski trg na kojem se svake godine organiziraju pres-konferencije i programi "Kafa sa..." kada se novinari i gosti mogu družiti s glumcima, režiserima i producentima.

Za deset dana počet će 20. SFF na kojem će gledaoci do 23. augusta imati priliku pogledati 247 filmova iz 60 zemalja svijeta, a posjetitelji će ih moći pogledati u okviru 19 festivalskih programa.

Kako je na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao direktor SFF-a Mirsad Purivatra pripreme se privode kraju kako bi sve bilo spremno za najveću filmsku smotru u regiji koju će i ove godine posjetiti brojni oskarovci i drugi dobitnici najvećih filmskih festivala.

"Koliko sam upoznat ove godine evidentiran je rekordna popunjenost hotelskih kapaciteta u Sarajevu. To nas raduje te očekujemo da će od 15. do 23. godina Sarajevo biti kao i svake godine u vrijeme Festivala", istaknuo je Purivatra.

Interesiranje publike za projekcije na predstojećem Sarajevo film festivalu je veliko, kao i ranijih godina, posebno za noć otvorenja i za projekcije iz selekcije Open Air, ističu iz festivalskog Press ofisa.

Organizatori su na osnovu dosadašnjeg interesiranja uvjereni da će kino sale biti ispunjene do posljednjeg mjesta.