Kultura
0

Isnam Taljić dobitnik književne nagrade “Srebrenica”

FENA
Žiri Trećeg internacionalnog natječaja za kratku priču na temu „Logor“, koji je raspisan u povodu petnaeste godišnjice genocida u Prijedorskoj regiji, završio je svoj izbor.

U saopćenju Web magazina Bošnjaci.net iz New Yorka, konstatira se da je natječaj ispunio namjere. Odziv, oko 50 autora priča koje su zadovoljile formalne uvjete, potvrdio je potrebu njegova raspisivanja, čime doprinosi kolektivnom sjećanju na agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i žrtve genocida, učvršćuje borba protiv zaborava i istrajavanja na istini i provođenju pravde.

Žiri objavljuje da je prvu Književnu nagradu „Srebrenica“ (diploma i novčani iznos od 1.000 KM) osvojio Isnam Taljić (Sarajevo, BiH), autor priče “Varakam se nagađajući koji smo još živi, a koji nismo živi“, drugu nagradu (diploma i novčani iznos od 600 KM) Armin Behlulović (Sarajevo, BiH), autor priče "Sonja" i treću nagradu (diploma i novčani iznos od 400 KM) Adis Samardžić (Vareš, BiH), autor priče "Logor".

Za najbolju priču glasalo se elektronski i na taj način odluke su neupitnenavodi se u saopćenju. Spisak priča koje će biti objaljene u knjizi objavit će se naknadno.

Žiri Trećeg internacionalnog natječaja radio je u sastavu: predsjednik – Nijaz Alispahić, književnik, članovi: Atif Kujundžić, pjesnik i esejist; Muhidin Šarić, pjesnik, dramski pisac, bivši logoraš i autor više knjiga na ovu temu; Rezak Hukanović, novinar, bivši logoraš, autor više knjiga, urednik TV Sanski Most; Muharem Nezirević, novinar, bivši logoraš, autor više knjiga, urednik radija na bosanskom jeziku u Švedskoj; Hamdo Čamo, pobjednik prošlogodišnjeg natječaja.

Nagrade će biti dostavljene na adrese autora.