Galerija portreta Tuzla
0

Ismetova djela i kolekciju o Titu proglasiti kulturnim dobrima

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Međunarodna galerija portreta Tuzla uputila je aplikaciju Komisiji za nacionalne spomenike, kojom traže da se kolekcija "Ismet Mujezinović" i kolekcija "Tito u djelima likovnih umjetnika" uvrste na listu pokretnih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Aplikacione pripreme trajale su godinu i po, a direktor Galerije, Dženan Jusufović, napominje kako su se stekli uslovi da pomenute kolekcije budu pod zaštitom države.

"Zaista mi nije jasno kako ove kolekcije ranije nisu proglašene našim nacionalnim blagom. Nakon apliciranja nas očekuje veliki posao, a kompletan proces trajat će još godinu dana. Članovi Komisije za nacionalne spomenike će pregledati predložene kolekcije, a onda donijeti odluku", kaže Jusufović.

Kolekcija "Ismet Mujezinović" objedinjuje 2.085 djela koja su rađena različitim likovnim tehnikama. Kolekcija je nastala 1986. godine prvim upisom, a posljednji je evidentiran 1993. godine. Najstarija slika je iz 1918. godine. Kada je riječ o kolekciji "Tito u djelima likovnih umjetnika", ona je nastala u razdoblju od 1988. do 1991. godine. U kolekciji je registrovano 85 djela Ismeta Mujezinovića, Mevludina Ekmečića, Dragiše Trifkovića, Ibrahima Bilajca, Marija Ujevića, Pere Jelisića, Božidara Jakeca i Safeta Zeca.

Direktor tuzlanske galerije Dženan Jusufović je naglasio kako je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još 2006. godine nacionalnim spomenikom proglasila četiri platna Ismeta Mujezinovića koja su izložena u Domu armije u Sarajevu, a riječ je o slikama: "Ustanak 1941.", "Prelaz preko Neretve", "U slavu boraca Sutjeske" i "Oslobođenje Jajca".