{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ismet Ovčina učestvovao na Festivalu della memoria u Napulju

F
25.9.2014. u 15:00
0
0
Ismet Ovčina učestvovao na Festivalu della memoria u Napulju
0
Ismet Ovčina učestvovao na Festivalu della memoria u Napulju
Na poziv "Festivala della memoria" Ercolano-Napulj, a uz posredovanje Italijanske ambasade u BiH, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina učestvovao je u programu tog festivala koji je trajao od 17. do 21. septembra.
U sesiji posvećenoj Sarajevu pod nazivom "Sarajevo mon amour", Ovčina je imao izlaganje u kojem je govorio o Sarajevu kao gradu kulture, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Istaknuo je da je to grad bogat muzejima i nacionalnim spomenicima kulture, kao i bibliotekama, od kojih je najpoznatija Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH koja čuva brojna raritetna izdanja u okviru specijalnih kolekcija, a koja govore o tradiciji i kulturi zajedničkog života kroz vijekove multinacionalnosti, multireligioznosti i multikulturalnosti.

"Poruka obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata iz Sarajeva je bila "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova". Ove je godine u Sarajevu obilježena 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata uz prigodne programe, a centralni događaj je bio nastup Bečke filharmonije u netom obnovljenoj Vijećnici", kazao je on.

Ovčina je podsjetio da je u zgradi Vijećnice, koja je uništena zapaljivim projektilima u noći sa 25. na 26. august 1992. godine, bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

"Razaranjem Vijećnice, prema zvaničnim podacima UNESCO-a, plamenom je nepovratno uništeno 90 posto fundusa, što je oko dva miliona bibliotečkih jedinica kojim je raspolagala ova biblioteka", zaključio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: