Inzko: "Sarajevska zima" slavi snagu različitih kultura

F
FENA
5.2.2013. u 17:07
1
0
Inzko: "Sarajevska zima" slavi snagu različitih kultura
1
Inzko: "Sarajevska zima" slavi snagu različitih kultura
Festival "Sarajevska zima" slavi snagu različitih kultura i artikulira ideje, emocije i uvjerenja koja pajaju ljude. To je proslava čovječnosti,a održava se u gradu koji je puno propatio upravo braneći vrijednosti čovječnosti - istaknuo je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u pismu podrške 29. izdanju Festivala.
Inzko naglašava da čak i kada nedostaje materijalnih sredstava, u BiH nikada nije nedostajalo kreativne i umjetničke vizije, saopćeno je iz Press službe Festivala.

To je, kazao je, nešto što je građane održavalo u životu u najtežim vremenima i na puno načina im omogućavalo da ustraju u situacijama u kojima bi inače digli ruke.

On smatra da nedostatak administrativne podrške za muzeje i druge kulturne i obrazovne institucije svjedoči o činjenici da se zemlja još uvijek suočava sa akutnim političkim i ekonomskim izazovima.

- Ipak, Festival "Sarajevska zima" pokazuje, a više od tri miliona posjetilaca festivala u posljednjih 29 godina će to potvrditi - da kreativna i umjetnička vizija ovdje buja. Uvijek sam vjerovao - i još uvijek vjerujem - da je BiH izvor građanskih, kulturnih i duhovnih vrijednosti. "Sarajevska zima" je potvrda tih vrijednosti. Ona nije "samo" festival – ona je važan i vrednovan element sporog, ali sigurnog oporavka ove zemlje i njenih ljudi - istaknuo je Inzko u poruci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: