Kultura
0

Internacionalni univerzitet "Philip Noel-Baker" održao "Dan otvorenog univerziteta"

FENA
Internacionalni univerzitet "Philip Noel-Baker" Sarajevo održao je danas u Sarajevu "Dan otvorenog univerziteta".

Mnogobrojnim kandidatima iz gotovo svih krajeva BiH studenti, profesori i rektor Univerziteta prof. dr. Stijepo Andrijić predstavili su mogućnosti upisa, uvjete rada i organizaciju te renomirane visokoškolske ustanove.

Osnivač Univerziteta je Internacionalna liga humanista, koju su 1976. godine u Philadelphiji (SAD) utemeljili dobitnici Nobelove nagrade za mir i skupina velikana 20. vijeka, saopćeno je iz Univerziteta.

Zadaća Lige je izgradnja mira, tolerancije i međunarodnog razumijevanja, razvijanje suradnje među narodima i državama putem obrazovanja, znanosti, kulture, promocije ljudskih prava i slobode.

Internacionalni univerzitet „Philip Noel-Baker“ je u funkciji zadaće osnivača. Univerzitet je društvena, ni državna ni privatna, znanstvena i obrazovna ustanova. Obrazovni sadržaji koji se izučavaju na Univerzitetu su suvremeni a nastava je organizirana u skladu sa zahtjevima Bolonjskog procesa. Stupnjevi obrazovanja su trogodišnji dodiplomski, petogodišnji diplomski i poslijediplomski doktorski studij.

U sklopu Univerziteta studenti imaju mogućnost izučavanja vrlo atraktivnih i interesantnih fakulteta (Fakultet turizma i hotelijerstva, Fakultet informatike, Fakultet menadžmenta i Fakultet diplomacije).

Svim zainteresiranim studentima Univerzitet je otvorio vrata za upis u prvu godinu, ali i mogućnost nastavka studija i upisa na poslijediplomske studije.