Od 9. do 14. oktobra
0

Internacionalni muzički festival Bosna

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Četvrti internacionalni muzički festival Bosna (BIMF) bit će održan u Sarajevu od 9. do 14. oktobra.

Ove će godine, za razliku od prethodnih kada se održavao u Bošnjačkom institutu, koncerte ugostiti Dom Oružanih snaga BiH.

Svi će koncerti počinjati u 20.00 sati, uz besplatan ulaz, saopćeno je iz BIMF-a.

Festival će ovaj put ponuditi tri koncerta, u izvedbi umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država i BiH.

Prvi će koncert otvoriti pijanist Edward Auer iz SAD-a, prvi Amerikanac koji je osvojio prvu nagradu na Šopenovom takmičenju u Varšavi, te važi za sjajnog Šopenovog interpretatora.

Drugi će biti posvecen sarajevskim mladim muzičarima, poput pijanistice Višnje Bakalar, čeliste Miran Zrimšeka, čelistkinje Belme Alic i pijaniste Dine Mulica. Oni će svojim izvedbama predstaviti djela Beethovena, Ligetija i Shostakovicha.

Završni koncert održat će američka pijanistica iz Los Angelesa Nadia Shpachenko-Werger, koja je izvrstan promotor nove muzike.

Ona će izvesti sjajan repertoar Banshee od Cowella te prekrasne i metaforične Brahmsove Varijacije na temu Schumanna, koje ukazuju na kompleksnost ljudskog uma i psihe Schumanna, ali i ljubavni rascjep u mladom Brahmsu.

Najznačajnija izvedba na koncertu bit će ona čuvenih Gnomic Varijacija od George Crumba, gdje ce sarajevska publika imati priliku čuti novu pijanističku tehniku izvođenja koja kombinira i sviranje s dirkama i sviranje sa žicama unutar klavira, s sve zarad specijalnog efekta zvuka.

Gnomic Varijacije su rijetke u koncertnim repertoarima.

Realizaciju Festivala omogucili su brojni sponzori.