Kultura
23

Institucije kulture još nisu dobile novac od Vlade FBiH, a kad će ne zna se

Piše: E. G.
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Vlada FBiH je u budžetu za 2014. godinu planirala 1,4 miliona KM za institucije kulture od značaja za BiH, a potom je na osnovu amandmana Mirka Pejanovića tom iznosu dodano još 400.000 KM. Novac još uvijek nisu dobili oni kojima je namijenjen, niti se pouzdano može reći kad će.

Odluka Vlade je donesena još u novembru prošle godine, a zašto ove institucije još nisu dobile novac koji im je prijeko potreban, za Klix.ba pojašnjava ministar kulture i sporta u Vladi Federacije Salmir Kaplan.

"Nakon budžeta slijedi donošenje odluke o utrošku sredstava koju treba usvojiti Vlada po Zakonu o izvršenju budžeta. Mi smo na osnovu tog Zakona morali dobiti saglasnost od nadležnih parlamentarnih odbora. To smo dobili tek prije nekih deset dana, a poslali smo nekad u februaru. Čim je to prošlo parlamentarnu proceduru, stiglo je na Vladu i Vlada je to odmah usvojila, sada je operativno", kaže Kaplan.

Novac raspoređen u skladu s brojem zaposlenih

Od ovog iznosa oko 800.000 KM će ići za oblast obrazovanja i nauke, odnosno za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH i Biblioteku za slijepa i slabovidna lica, a 600.000 KM za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijski muzej i Umjetničku galeriju BiH.

"Novac je raspoređen u skladu sa brojem zaposlenih. Sada im treba biti isplaćen. Međutim, kako ministar finansija odluči, to može biti isplaćeno za 15 dana, a može za pet mjeseci. Nema pravila. Da je sreće svaki mjesec bi se plaćala po jedna dvanaestina. S obziram da imamo problema s punjenjem budžeta, stvari su takve kakve jesu. Danas imamo nešto manje od 40 miliona neisplaćenih obaveza iz 2013. godine, 2014. još nismo počeli isplaćivati. Otakako je ova Vlada na dužnosti nijednom se obaveze iz tekuće godine nisu počele realizirati prije polovine maja. Bar što se tiče mene i kolege Damira Mašića, mi ćemo to sigurno staviti kao prioritet čim bude moguće isplatiti", kaže ministar kulture i sporta FBiH.

Ovim novcem Vlada FBiH je, navodi Kaplan, riješila nekih sedam mjeseci funkcionisanja spomenutih institucija. Novac od Kantona Sarajevo im je dovoljan za dva mjeseca, a za preostale mjesece ponovo slijedi snalaženje.

"Mislim da je i to bolje, nego da nema za njih novca nikako, sve dok ne dođe do nekog konačnog rješenja. I naredne godine je planirano izdvajanje, a iznos može biti samo povećan na uštrb nekih drugih transfera. Dakle, ide se na to da novca imaju za 12 mjeseci, koliko im je i potrebno", navodi Kaplan.

Zemaljski muzej je izostavljen iz ove priče, jer kako kaže ministar, od Sredoja Novića, ministra civilnih poslova BiH, su dobili obećanje da, ukoliko riješe problem drugih institucija, finansiranje Zemaljskog muzeja neće biti problem i riješit će se na državnom nivou.

Bez rješenja za Zemaljski muzej

"Međutim, desilo se to da su kreirali budžet za 2014. godinu i nisu uradili ništa. Onda smo napravili neko prijelazno rješenje za ovu godinu. Imamo za tu namjenu nekih 400.000 KM na osnovu toga što je zastupnik Parlamenta FBiH Mirko Pejanović uložio amandman i tražio da se skine 50 posto sa reprezentacija premijera, predsjednika i potpredsjednika Federacije i to je stavljeno na ovaj kod za institucije nauke, samo što je predlagač amandmana to tako formulisao da novac ide za Zemaljski muzej, Kinoteku i Akademiju nauka i umjetnosti", objašnjava Kaplan.

Međutim, iznos ni izbliza nije dovoljan. Za funkcionisanje ovih institucija potrebno je najmanje tri miliona da bi sve funkcioniralo.

"Kada smo dobili ta nova sredstva, rekli smo, kad već Ministarstvo civilnih poslova nije ništa uradilo, a trebalo je, i kada je već Zemaljski muzej zatvoren, idemo 300.000 što je dovoljno za isplatu plaća za četiri mjeseca dati Zemaljskom, ali da oni to odrade, da im ne dajemo novac, a Muzej zatvoren. S tim da Zemaljski ima od Kantona Sarajevo 120.000 KM, što je i direktor muzeja rekao, pa je to onda dovoljno za nekih pet i po plaća. Federalna vlada opet može odregovati novcem iz rezervi. Sigurno ih nećemo ostaviti ako 'podmetnemo leđa' da se Zemaljski muzej otvori. Međutim, direktor Muzeja Adnan Busuladžić smatra da je to polovično rješenje i da će odložiti trajno koje on očekuje, misli da je ono na vidiku. Volio bih da je u pravu", dodaje Kaplan.

Busuladžić je nedavno izjavio da navodi ministra Kaplana, da bi Zemaljski muzej od Federalne vlade mogao dobiti 300.000 KM, te da će Ministarstvo civilnih poslova osigurati, također, oko 300.000 i KS više od 100.000 KM, što je dovoljna osnova da se do kraja godine isplate sve plaće, nisu tačni, jer tvrdi da KS neće dati ta sredstva jer ih nema, te da dug po tužbi uposlenika Muzeja prema Zemaljskom muzeju iznosi oko dva i po miliona KM, i to bez kamata. Tako će Muzej i dalje ostati zatvoren.