Galerija Zvono
5

Instalacija Seada Čizmića "In god, money and guns we trust"

Klix.ba
Sead Čizmić
Sead Čizmić
U Kafe galeriji Zvono u ulici Hamdije Kreševljakovića 17, u utorak, 28. augusta, bit će upriličena instalacija Seada Čizmića "In god, money and guns we trust".

"In god, money and guns we trust" (U boga, novac i oružje vjerujemo) naziv je instalacije Seada Čizmića, koja je nastala kao rezultat novog iskustva, za koje ne kaže da je bolje ili lošije, već jednostavno novo. Prema vlastitom priznanju, nakon dolaska u Ameriku dobio je "novi par očiju", zahvaljujući kojima bolje vidi stvari.

Dio boljeg pogleda podrazumijeva i razmišljanja o zloupotrebi vjere i o ljudskim postupcima koji su često motivisani novcem i koje preispituje u najnovijem radu koji će biti predstavljen u Zvonu.

Sead Seyo Čizmić rođen je 1958. godine. U Sarajevu je završio Školu primijenjenih umjetnost i Likovnu akademiju (Odsjek slikarstvo), gdje je i magistrirao 1986. godine. Danas živi i radi u San Diegu (California).

Član je likovne grupe Zvono, osnovane u Sarajevu 1982. godine. Svoj rad je samostalno i na kolektivnim izložbama predstavio diljem Evrope i Amerike. Osvajao je brojne nagrade, a njegova djela nalaze se u kolekcijama bosanskohercegovačkih, jugoslavenskih i američkih galerija i muzeja.

Pedagoški rad započeo je u sarajevskoj Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, potom u ovkviru Škole slikanja, koju je pokrenuo sa članovima Zvona, a nastavio je u San Diego City Schools i u vlastitom J5 Art studiju u Americi.

Izložba Seada Čizmića u Zvonu bit će postavljena do 15. septembra.