Večeras u Collegium Artisticum
0

Instalacija "Crni balon"

FENA
U Galeriji Collegium Artisticum večeras će biti predstavljena instalacija "Crni balon" autora Zlatka Baračkaia, rađena uz kretivnu pomoć Ante Bašića.

Crni balon je interaktivna instalacija u kojoj posjetioci jedan po jedan prolaze kroz četiri prostora. Oni su vođeni glasom koji im daje instrukcije, a naraciju je moguće izabrati na više jezika. Koncepcija performansa je takva da dopusti svakom posjetiocu da se drugačije ponaša tokom prolaza kroz instalaciju, te da njegove odluke kretanja određuju zvukove koji se čuju u prostoru.

Sistem koristi razne senzore na izloženim predmetima, mikrofone i zvučnike, čime nastaje taktilna audio interaktivna instalacija. Ona se može shvatiti kao jedan savremeni elektronski instrument, ali se može i pasivno posmatrati. Ideje iza konfrontacija su pojednostavljivanja svakidašnjice ljudi u zapadnim društvima, ali se iste mogu tumačiti i kao simboli života jedne jedinke.

Prisutni simboli su izabrani tako da je omogućeno posjetiocima da interpretiraju konfrontacije na veliki broj načina.

Autor instalacije - Zlatko Baračkai, uz kreativnu pomoć Ante Bašića, scenografija Vedran Hrustanović, kolaži i fotografija Dino Hrustanović, naracija Nina Dogo, Amira Ičindić i Jasmina Alibegović.

Zlatko Baračkai je rođen u Sarajevu 1982. godine. Školovan je u Sarajevu, Budimpešti, Haagu i Birminghamu.

Bavi se suvremenom kompjuterskom kompozicijom, slobodnom improvizacijom i svira gramafon-skreč. Radio je sa velikim muzičarima sa ovih područja kao što su Bojan Zulfikarpašić, Antonije Pušić i Aleksandar Petrov.